Suns-Clippers en Bucks - Atlanta Hawks, dat is het programma van de NBA Conference Finales. De Bucks zijn uit de halve finales gekomen na een pracht van een Game 7 tegen de Nets Kevin Durant. Een bewijs van volwassenheid voor de Bucks van Giannis Antetokounmpo?
Met een 2-0 en 3-2 achterstand in de reeks tegen Brooklyn toonde Milwaukee een enorme maturiteit om terug te komen en het duel zelfs te winnen. Aan de andere kant, zelfs met Harden en Irving die een deel van de wedstrijden misten, leverde Kevin Durant XXL prestaties: 49 punten in Game 5, 48 in Game 7 en 100% van de speeltijd in die twee wedstrijden. We nemen het hem niet kwalijk dat hij het winnende schot mistte met een luchtbal.
 
Durant was soms te geïsoleerd en had het moeilijk met het collectief van de Bucks: Jrue Holiday, PJ Tucker, Brook Lopez, Khris Middleton en Giannis Antetokounmpo om er maar een paar te noemen. Ze kenden allemaal hoogte- en dieptepunten in de reeks, maar als ze er niet bij waren, werd dat gemis goedgemaakt door de prestaties van teamgenoten. Je mag dan een van de beste spelers ter wereld zijn, zoals Durant, maar een play-offserie win je als team.
 
Grote risico's
 
De Bucks begonnen dit seizoen met één doel: de eindoverwinning. Dat was te merken bij de aanwerving van de uitstekende Jrue Holiday. Maar daarvoor moesten ze wel een aantal draftpicks opgeven. De boodschap is dan ook duidelijk bij de leiders van de franchise: ze hebben besloten alles op alles te zetten, zelfs als dat betekent dat de toekomst van de franchise enigszins opgeofferd moet worden.
 
De directie van Milwaukee moest wel ingrijpen: aan het einde van zijn contract kon Giannis Antetokounmpo over een paar weken voor niets vertrekken. Daarom hebben ze het team versterkt alvorens een nieuwe overeenkomst van 5 jaar met de dubbele MVP te ondertekenen. De Bucks begonnen het seizoen in deze omstandigheden na een grote ontgoocheling in de Orlando bubble en een uitschakeling in de halve finale tegen Miami 4-1 vorig jaar.
 
Minder dominant in het reguliere seizoen
 
In de laatste twee seizoenen hadden de Bucks het beste palmares in de competitie. Maar ze moesten alsnog het onderspit delven in de play-offs tegen Miami en een jaar eerder tegen Toronto. Milwaukee staat dit jaar weer in de finales van de conferenties na een goede maar minder indrukwekkende vertoning in het reguliere seizoen. De mannen van Mike Budenholzer leken al door te zijn voor ze hun niveau echt konden verhogen in het naseizoen.
 
De Miami Heat-spelers zullen dat beamen, want zij namen dit jaar 4-0 in de eerste ronde. Toen kwam die vroege finale tegen de Nets en een nek-aan-nekreeks waaruit de Bucks tevoorschijn kwamen. Maar die halve finale toonde ook de grenzen van het team. Soms lijkt het of ze zichzelf kwijtraken in de aanval met een Giannis die iets te veel vanaf de driepuntlijn probeert. Maar dat kan altijd aangepast worden. Gelukkig is de sterke verdediging van de bucks wel zoals altijd aanwezig.
 
De Bucks staan voor een grote uitdaging en zullen proberen een tweede titel in hun geschiedenis te winnen, precies 50 jaar (1971) na de eerste.
 
De finales van de conferenties zijn integraal te volgen op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de optie All Sports van Proximus Pickx.
 
Het NBA-schema van deze week op Eleven Sports:
 
Woensdag 23 juni
  • Phoenix Suns - Los Angeles Clippers : Game 2 op Eleven Sports 2 vanaf 3u00
Donderdag 24 juni
  • Milwaukee Bucks - Atlanta Hawks : Game 1 op Eleven Sports 2 vanaf 2u30
Vrijdag, 25 juni
  • Los Angeles Clippers - Phoenix Suns: Game 3 op Eleven Sports 2 vanaf 3u00