'Flee' en 'Peel' zijn grote winnaars van Annecy International Animation Film Festival

Het werd een jaar uitgesteld, maar tussen 14 en 19 juni kon het Annecy International Animation Film Festival dan toch haar 45ste editie laten doorgaan. Het festival vond zowel ter plaatste als virtueel plaats en films van Jonas Poher Rasmussen en Samuel Patthey & Silvain Monney kwamen als grote winnaars uit de bus.

De editie 2021 van het Annecy International Animation Film Festival is net afgelopen. Een "veldslag" van een editie, volgens CEO Mickaël Marin, die meer dan 8.000 mensen samenbracht, de helft ter plaatse. Ondanks de aanhoudende uitdagingen in het licht van coronapandemie, vierden professionals uit 96 landen en het lokale publiek eindelijk de langverwachte 60ste verjaardag van het festival, die vorig jaar was uitgesteld.
 
Het festival is een wedstrijd tussen tekenfilms van verschillende technieken ingedeeld in verschillende categorieën: speelfilms, kortfilms, films geproduceerd voor televisie en reclame, studentenfilms en films gemaakt voor het internet.

‘Flee’
 
De animatiedocumentaire ‘Flee’ won de top Cristal award voor een speelfilm. Deze internationale coproductie van Jonas Poher Rasmussen volgt een man, Amin, die voor het eerst vertelt over zijn leven als kind dat vluchtte uit Afghanistan. De Hollywood Reporter noemde de film "een krachtige en poëtische biografie van persoonlijke strijd en zelfontdekking die de definitie van documentaire verbreedt".
 
Samen met de Cristal eiste ‘Flee’ op zaterdag de Gan Foundation Award voor distributie op. Daarnaast ontvingen ‘Flee’ en componist Uno Helmersson, naast een aantal speciale prijzen die vrijdag werden uitgereikt, de prijs voor de beste originele muziek in een speelfilm.

‘Peel’
 
Een tweede grote winnaar was ‘Peel’, deze Zwitserse animatiefilm van Samuel Patthey en Silvain Monney won de Cristal voor kortfilm. ‘Peel’ is gemaakt uit handgetekende schetsen die alleen het hoogstnoodzakelijke weergeven en de rest aan de verbeelding overlaten. Het verhaal neemt je mee in de dagelijkse routine van een bejaardentehuis, waar de tijd lijkt stil te staan. Sommige bewoners zijn actief, anderen rusten of volgen een vast schema dat elke dag herhaald moet worden: medicatie, maaltijden, spelletjes, etc. De tijd vervaagt en vlakbij strekt zich een bos uit.

Nog winnaars 

‘Vanille’, een Frans-Zwitserse film, won de Cristal voor tv-productie. In de film beleeft de 9-jarige Vanille een spannende reis in Guadeloupe, waar ze zichzelf en de wereld ontdekt. De Cristal voor virtual reality werd uitgereikt aan Jonathan Hagard voor ‘Replacements’. De film toont een Javaanse familie die dag in dag uit, generatie na generatie, vervanging na vervanging, routinematig hun buurt observeert. Daarnaast viel ook ‘A Little Too Much’, de videoclip van Martina Scarpelli uit de Verenigde Staten, in de prijzen. De zwart-witte tekeningen tonen een jonge vrouw die worstelt met een lijf dat volgens haar ‘een beetje te veel’ is.

Films

Bekijk alles
Top