De Bruyne, Hazard, Witsel én Vermaelen mogen extra vertrouwen tanken tegen Finland

Rode Duivels | Oef, de klip genaamd Denemarken is omzeild. Na een zeer lastige eerste helft lukte het de Belgen pas na de koffie om een 0-1-achterstand om te zetten in een 2-1-zege. Regisseur van dienst was de ingevallen Kevin De Bruyne. Maar ook die andere invallers Axel Witsel en Eden Hazard hadden een belangrijk aandeel. Het drietal mag met de kwalificatie op zak straks starten tegen Finland.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Net als tegen Rusland in de openingsmatch was het voor het trio De Buyne-Witsel-Hazard ook nog tegen Denemarken te vroeg om een basisplek op te eisen. Hazard kreeg zowel tegen Rusland als tegen Denemarken een invalbeurt, De Bruyne en Witsel gaven pas een teken van leven tegen de Denen. Zij zagen in de eerste helft vanop de bank hoe hun collega-Rode Duivels het ontzettend moeilijk hadden tegen een gedreven Denemarken, dat zich dubbel wou plooien voor de onfortuinlijke ploegmakker Christian Eriksen.

De 1-0-achterstand bij de rust was voor bondscoach Roberto Martinez het teken om in te grijpen. Kevin De Bruyne mocht zijn eerste kilometers en minuten malen op dit EK. Plots konden de stroeve Belgen wel snel, fluks en dynamisch combineren richting het Deense doel. Met een assist en een goal werd De Bruyne meteen de grote uitblinker van de match.

Geen gevoel in linkergezichtshelft

Hoewel De Bruyne pas in de match tegen Finland voor het eerst werd verwacht, moest de metronoom van de Rode Duivels dus vroeger dan voorzien vol aan de bak. De invalbeurten van Hazard en Witsel lagen dan weer wel in de lijn der verwachtingen.

Met een assist en een goal zou je denken dat De Bruyne in de wolken was met zijn prestatie tegen Denemarken. Toch bleef hij vrij nuchter. "Mijn prestatie was oké. Ik had nog wat schrik voor kopduels, maar dat is normaal. Blij dat ik de ploeg kon helpen”, was de korte reactie van King Kev.

Toch is niet alle peis en vree bij De Bruyne. De neus- en oogkasbreuk die hij opliep in de Champions League-finale, blijft nog enige tijd nazinderen. “Ik heb momenteel geen gevoel in het linkerdeel van mijn gezicht. De zenuw is geraakt en het voelt alsof je verdoofd bent bij de tandarts. Dat kan nog zes maanden duren. Je kunt ermee spelen, maar het is gewoon vervelend”, aldus De Bruyne.

Afwachten hoe lichaam reageert

Dat ook Witsel en Hazard bemoedigende prestaties lieten optekenen, geeft de Belgische burger een extra dosis moed. Hazard toonde met enkele flitsende bewegingen dat hij zelfzeker en fit op het veld staat. Ook Witsel nam weer rock solid zijn plek in het middenveld in.

Het maakt dat de drie straks tegen Finland extra vertrouwen mogen tanken. Met de kwalificatie voor de volgende ronde reeds op zak zullen De Bruyne, Hazard en Witsel straks in de basis staan tegen de Finnen. “We zullen in deze match kunnen zien of ze ook al de volle 90 minuten aankunnen of niet”, zei bondscoach Roberto Martinez hierover. De Bruyne zelf kan het niet inschatten of hij al een volledige match aan kan. “Het wordt afwachten hoe mijn lichaam zal reageren”, zei hij er nog over.

Wie ook tegen Finland een basisplaats zal krijgen, is Thomas Vermaelen. Hij vervangt straks Jason Denayer, die volgens bondscoach Martinez niet gestraft wordt omwille van zijn blunder tegen Denemarken. “Dit stond gewoon op de planning. Boyata zou starten tegen Rusland, Denayer tegen Denemarken en Vermaelen dus tegen Finland”, aldus Martinez. Of Romelu Lukaku zal spelen, is nog niet zeker. De Belgische spits ambieert natuurlijk de topschutterstitel op dit EK. "We moeten kijken hoe hij herstelt van de voorbije twee wedstrijden. Maar het staat vast dat Romelu altijd wil spelen”, wist Martinez hier nog over te zeggen.

Het EK-programma van maandag 21 juni:

Groep C

  • Noord-Macedonië - Nederland vanaf 17u30 op Eén
  • Oekraïne - Oostenrijk vanaf 17u50 op Canvas)
Groep B
  • Finland - België vanaf 20u25 op Eén
  • Rusland - Denemarken vanaf 20u50 op Ketnet
Volg de EK-wedstrijden op Eén en Canvas via Sporza op Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx en ook Pickx Prono.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top