De beste films ter ere van Dag van de Mantelzorg

Als mantelzorger ben je dag in dag uit in de weer voor iemand anders, maar op 23 juni draait het allemaal rond jou. Dan vieren we de Dag van de Mantelzorg. Om deze helden in de bloemetjes te zetten, ging Proximus Pickx op zoek naar de mooiste films over mantelzorgen.

Les Intouchables

Een Parijse aristocraat, Philippe, verlamd sinds een paraglidingongeluk, huurt een jonge man, Driss, in als mantelzorger. De film biedt een komische kijk op de ongewone vriendschap die ontstaat tussen de voorname edelman en de straatslimme immigrant. Het onderwerp is hard, maar de film doet je lachen en verwarmt je hart. Driss zou je trouwens kunnen kennen, want acteur Omar Sy is tevens het hoofdpersonage in ‘Lupin’, de topserie op Netflix die net aan een tweede seizoen gestart is.

The Theory of Everything

Nadat bij student Stephen Hawking (Eddie Redmayne) van de universiteit van Cambridge amyotrofische laterale sclerose is vastgesteld, begint hij zich af te zonderen. Maar literatuurstudente Jane Wilde (Felicity Jones) wordt verliefd op hem en besluit met hem te trouwen als ze erachter komt dat Stephen nog maar twee jaar te leven heeft. Jane stelt uiteindelijk haar eigen doelen uit om fulltime verzorgster voor Stephen te worden.
 
De rol van Felicity Jones laat de emotionele kant van het zorgen zien. Het kan moeilijk zijn om met schuldgevoelens, stress en uitputting om te gaan. Maar het is belangrijk voor verzorgers om zelf op krachten te komen voordat ze voor anderen gaan zorgen.
 
Ontdek ‘The Theory of Everything’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
 

Elizabeth is Missing

Maud heeft Alzheimer en wordt achterdochtig wanneer haar beste vriendin niet komt opdagen om haar te ontmoeten. Ze besluit haar te gaan zoeken, want ze is ervan overtuigd dat er iets erg gebeurd is. Het onderscheid tussen heden en verleden vervaagt alsmaar meer en Maud vraagt zich af of deze verdwijning iets te maken heeft met die van haar zus, 70 jaar geleden. De film biedt een interessante kijk op dementie en Glenda Jackson geeft een sympathieke en raadselachtige vertolking als oude dame. Worstelend met het heden en het verleden.

Now is Good

De 17-jarige Tessa heeft al jaren leukemie en besluit alle behandelingen stop te zetten. Voor ze doodgaat wil ze namelijk nog een heleboel dingen gedaan hebben: haar maagdelijkheid verliezen, drugs nemen, stelen, etc. Alles verandert echter wanneer ze Adam ontmoet, een jongeman die haar volledig van haar sokken blaast. De twee worden verliefd en Adam zorgt voor haar tijdens de laatste maanden van haar leven. Een prachtig verhaal over ziekte en onvoorwaardelijke liefde, dat met momenten je hart zal breken, maar het evengoed verwarmt.
 
Ontdek ‘Now is Good’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
 

Silver Linings Playbook

Pat Solitano, Jr. (Bradley Cooper) wordt opgenomen in een psychiatrische inrichting vanwege zijn bipolaire stoornis. Zijn moeder besluit haar zoon tegen medisch advies in en zonder medeweten van haar man mee naar huis te nemen. Het echtpaar krijgt te maken met moeilijkheden terwijl ze omgaan met de mentale ziekte van hun zoon. Totdat een meisje, dat ook worstelt met een psychische aandoening, opduikt in het leven van Pat.
 
Hoewel niet helemaal realistisch, biedt de film een blik op de uitdagingen waarmee zorgverleners te maken krijgen als ze voor volwassenen met psychische problemen zorgen. Het laat ook zien dat het hebben van een strategie en een ondersteunend systeem beide nuttig zijn bij het helpen van patiënten met psychische aandoeningen.

Films

Bekijk alles
Top