De wonderlijke ontsnapping van twaalf voetballertjes uit een Thaise grot blijft de wereld fascineren

In 2018 zaten twaalf tienervoetballers en hun trainer 17 lange dagen opgesloten in een ondergelopen grot in het noorden van Thailand. Over de spectaculaire reddingsactie is de documentaire 'Out of the Dark' gemaakt die je vanavond op VTM4 kan zien. Proximus Pickx vertelt je waarom de redding van de kinderen uit de Tham Luang-grot zo gemediatiseerd werd.

Internationale reddingsactie

Nadat er water in de grot liep en de Thaise overheid vaststelde dat ze niet de nodige middelen had om de voetballertjes te bevrijden, riep het leger hulp van Amerikaanse en Britse militaire collega's om een realistisch reddingsplan op te stellen. Dat was nodig, want in de tussentijd opperden verschillende experten en leken allerlei ideeën om de kinderen te redden. Zo stelde Tesla-baas Elon Musk voor een mini-duikboot te bouwen. Dat idee werd afgeschoten omdat sommige gedeelten in de grot zelfs te klein waren om een zuurstoffles op de rug te dragen. Enkele Thaise overheidsfunctionarissen stelden voor om een gat te boren naar de grot, maar dat idee bleek niet uitvoerbaar door de harde rotsen. De strijd om een oplossing te vinden werd wereldwijd breed uitgesmeerd op de krantenpagina's.

Kinderen

Dat twaalf gezinnen vol angst moesten wachten of hun jongens deze reddingsactie zouden overleven, heeft ongetwijfeld ook meegespeeld in de beslissing van verschillende media om dit verhaal uitgebreid te brengen. Een studie van persagentschap Reuters en de Universiteit van Oxford uit 2019 wijst uit dat lezers en kijkers meer interesse hebben in nieuwsverhalen over herkenbare situaties of onderwerpen. De angst om je kind te verliezen door een ongeluk is een heel herkenbaar gevoel voor ouders.

Heldendaad

De twaalf voetballertjes en hun 25-jarige trainer overleefden de reddingsactie ternauwernood. Meer dan honderd duikers en ruim 2.000 militairen hebben alles op alles gezet om de jongens en hun begeleider te redden. Hun tomeloze inzet sprak tot de verbeelding van velen, maar voor twee mannen liep de reddingsactie fataal af. De 37-jarige Thaise marinier Saman Kunan overleed op 5 juli 2018 toen hij na het afleveren van drie zuurstoftanks op de terugweg het bewustzijn verloor. Hij kreeg postuum een ereteken van de Thaise koning. Een andere Thaise marinier, Beirut Pakbara, overleed een aantal maanden na de reddingsactie aan een bloedinfectie die hij in de grot opliep. 
 
Bekijk 'Out of the Dark' op donderdag 24 juni 2021 om 00u00 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!
 

Films

Bekijk alles
Top