Trouwe viervoeters die onze harten stalen voor Take Your Dog To Work Day

Een groep die het waarschijnlijk niet erg vond dat we het afgelopen jaar zo veel mogelijk thuis moesten werken, zijn onze trouwe viervoeters. Zij konden het vast wel smaken dat hun baasjes meer thuis waren om hen aandacht te geven, maar nu we stilaan weer naar het kantoor mogen, zullen de honden ons weer moeten missen overdag. Gelukkig is er nog steeds internationale Take Your Dog To Work Day op 25 juni, en ter gelegenheid daarvan zetten wij enkele bekende viervoeters in de kijker.

Boris

Toen ‘Winteruur’ in 2015 elke avond op Canvas begon af te sluiten, was kijkend Vlaanderen meteen gecharmeerd door de gastheer. Dan hebben we het niet over Wim Helsen, maar wel over de échte ster van het programma: Boris de Golden Retriever. Die zei nooit veel en lag eigenlijk vooral wat te dutten naast Wim, maar de hond werd immens populair en fans weidden er zelfs een facebookpagina aan. Toen Boris, in het echt eigenlijk een teefje met de naam Fieke, in mei 2018 overleed, was hondenminnend Vlaanderen dan ook in rouw.
 
Fieke werd 12 jaar oud en was de hond van Tinne Geivers uit Merksplas. Zij liet weten dat het al even niet goed ging met haar hond. “Het zou fantastisch zijn, mocht ze volgend jaar nog leven. Ze heeft nu ook pijn aan haar heup, ik moet haar pijnstillers geven en vaak in die zetel zetten. Tijdens het eerste seizoen sprong ze er nog gewoon in”, zei ze kort voor het overlijden in een interview met de Gazet van Antwerpen. Nu zit de Golden Retriever Swami Bami naast Wim Helsen. Een waardige opvolger, maar Boris blijft voor velen toch de enige echte hond van ‘Winteruur’.

Karel

Omroepster, presentatrice, journaliste en gezondheidscoach Martine Prenen heeft verschillende honden. Het verhaal van haar asielhond Karel blijft pakkend. Enkele jaren geleden, toen Karel 4 maanden oud was, adopteerde Martine de hond, die toen in een Roemeens asiel op het punt stond om een spuitje te krijgen. Het grote probleem: Karel heeft een zware longziekte: mucoviscidose. In het asiel werd gezegd dat hij maar enkele maanden zou leven, dus uit medelijden besloot Martine hem een gouden mandje te geven.
 
Nu, vijf jaar later, is Karel nog steeds een belangrijk deel van het leven van Martine en haar gezin. Hij moet drie keer per dag aan de aerosol en moet dagelijks medicatie krijgen. Daardoor is zijn zicht ook heel slecht. “Maar hij is de grootste knuffel en de vrolijkste huppelaar die in ons dorp rondloopt”, schrijft Martine op Instagram.


Boef

Jana Elza Wuyts ontmoette in Spanje een wilde berghond. Het schuwe dier liet zich niet makkelijk benaderen en zowel Jana als haar man, de auteur Marnix Peeters, wilden eigenlijk nooit een hond in huis halen. Maar dan kwam het leven van de arme magere stakker in gevaar en moest Jana wel ingrijpen.
 
De Spaanse hond ging mee naar België en kreeg de naam Boef. Het was geen makkelijke onderneming om de wilde hond aan te leren om een familiehond te zijn, maar ondertussen is het moeilijk om niet van het dier te houden. Jana schreef haar ervaringen en het moeilijke avontuur met de kleine verschoppeling neer in het boek ‘Boef’, het verhaal van een schier onmogelijke liefde tussen mens en dier. Het boek verscheen begin deze maand is is online verkrijgbaar.

Nero

Iedereen in Vlaanderen kent de naam van één yorkshireterriër. Neroke is de steun en toeverlaat van Carmen Waterslaeghers uit ‘F.C. De Kampioenen’, de echte definitie van een schoothondje. Voor Carmen is Nero net haar kind, en wee de beenderen van iemand die haar “boeleke” kwaad durft doen. Niet in het minst Xavier moest al klappen met de handtas incasseren omdat hij Nero niet goed genoeg behandelde, naar de normen van Carmen dan.
 
In de serie kreeg Carmen het hondje cadeau in seizoen drie. Ze voelde zich eenzaam en depressief en toen Pascale en Bieke haar het hondje gaven, kweekten ze meteen ene hechte band. Op de set hebben tot nu toe al vier honden de rol van Neroke vertolkt. De originele Nero heette Moestiek en vulde de rol van 1992 tot 2001 in. Tot 2004 was het aan Sloeber en tot 2011 was Nero eigenlijk een meisje: Lily. In de films speelt Whiskey de rol.

Ash

Afsluiten doen we met een van de grootste dogfluencers van ons land: de drie jaar oude Duitse herder Ash. Voor zijn ras is hij eerder klein van gestalte, maar met 57.600 volgers op instagram behoort hij toch tot de groten. Baasje Alicia Motmans uit Hoeselt post elke dag een foto van Ash op het profiel @ashthegermansheperd.
 
Alicia maakt foto’s en filmpjes van het dagelijkse leven van haar hond en die vallen duidelijk in de smaak. Zo zijn er de video’s van Ash die in een soort kinderstoel zit om te eten. Hij heeft namelijk een slokdarmverlamming en moet wel op die manier eten. Fabrikanten van hondenkoekjes, leibanden en andere producten sturen regelmatig staaltjes op nu Ash zo populair geworden is. “We maken er dan een foto van die gepost wordt. De meeste influencers vragen er heel wat geld voor, maar ik doe dat niet. Ik vind het heel fijn dat er mensen dingen naar hondjes willen opsturen. Ash wordt nu dus wel heel erg verwend!”, verduidelijkte Alicia in een interview met Radio 2.

Films

Bekijk alles
Top