Internationale Yoga Dag: de beste hulpmiddelen om vanuit je huiskamer te beginnen

Internationale Yoga Dag is een mooie gelegenheid om te ontspannen en je te heroriënteren. Door middel van podcasts, applicaties of documentaires vindt de relaxerende sport steeds meer een plaats in onze drukke wereld. Proximus Pickx heeft een reeks instrumenten geselecteerd die jou de kracht van yoga kunnen doen ontdekken.

Down Dog en Daily Yoga

Aangezien iedereen het al zo druk heeft, of een pandemie de sportcentra sluit, is het niet altijd evident om naar een live yogales te gaan. Gelukkig is de technologie zo ver gevorderd dat je die sessies nu ook van thuis uit kan volgen. Deze twee apps zijn internationaal gekend voor hun uitmuntende lessen.
 
De eerste, 'Daily Yoga', is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Je kan er in twee weken de basis van yoga leren kennen, of uitdagende sessies vinden als je die basis al onder de knie hebt. De duur van de sessies kan variëren van 5 tot 70 minuten, met oefeningen aangepast aan de doelstellingen van elke persoon: verlichting van menstruatiepijn, gewichtsverlies, detox, etc. De 500 verschillende houdingen worden duidelijk en tot in het detail gepresenteerd door gecertificeerde docenten.
 
‘Down Dog' is ook een van de beste applicaties in haar soort. Er zijn 30.000 combinaties van houdingen met oefeningen geschikt voor alle niveaus. Net als bij 'Daily Yoga' kan je zelf de duur bepalen en welke delen van het lichaam je wil trainen, en krijg je uitleg aan de hand van video’s. Als kers op de taart biedt de app ook een breed scala aan ontspannende muziek aan. Een driedaags inleidend programma is gratis beschikbaar. Voor de meer gemotiveerden biedt de applicatie een jaarabonnement tegen een redelijke prijs.

Je hoofd leegmaken met ‘Headspace’

Yoga is veel meer dan je lichaam strekken en buigen in, voor sommigen gekke, poses. Het is een meditatieve en spirituele oefening, die helpt om je geest met je lichaam te verbinden, en vice versa. Om de werking van de hersenen te begrijpen en te leren om meer in het moment te leven, ook wel mindful zijn genoemd, is de documentaire 'Headspace' op Netflix perfect.
 
In acht afleveringen vertelt de serie hoe je kunt loslaten, omgaan met alledaagse spanningen, dankbaarder zijn of omgaan met boosheid. Een geleide meditatie aan het einde van elke aflevering geeft je de tools om aan de slag te gaan. De presentator, Andy Puddicombe, is ook medeoprichter van Headspace, een bedrijf dat gespecialiseerd is in meditatie. Als boeddhistische monnik wijst hij de weg met tips en anekdotes.
 
Ontdek ‘Headspace’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.

Podcasts

Podcasts zijn hot. Velen zijn verknocht aan de 'true crime'-variant, maar er bestaan even goed podcasts die je motiveren om beter om te gaan met je lichaam en emoties. Een Vlaams voorbeeld daarvan is ‘De Yoga Lab Podcast’. Presentatrice Lauren Bollens neemt je mee in haar zoektocht naar meer rust, vrijheid en zelfvertrouwen. De focus ligt op yoga, zelfzorg, spiritualiteit en gezondheid.
 
Wil je meer weten over de geschiedenis van yoga? Dan kan je terecht bij ‘The Yoga History’. Deze Engelstalige podcast duikt in het verleden van de meditatieve oefening. Presentator Colin Hall deed zelf gedurende meer dan twintig jaar intensief onderzoek om deze podcast te kunnen starten. Je hoeft alvast niet te vrezen dat het een saaie geschiedenisles wordt, Hall weet het allemaal op entertainende wijze over te brengen. Perfect om bij te leren.

Films

Bekijk alles
Top