Sohnarr: Scandinavische pracht uit Vlaanderen

Muziek | Ons land heeft veel te bieden op cultureel vlak. Zo barst ook de muziekwereld van het talent. Elke week zetten wij bij Proximus Pickx een Belgische artiest in de kijker. Deze week is dat Sohnarr, het soloproject van Patricia Vanneste (ex-Balthazar).

Door Proximus

Deel dit nieuws

Patricia Vanneste, ex-violiste van Balthazar, ruilde eind 2018 het veilige België in voor een avontuur in Noorwegen en Zweden. Na jaren als vast lid van Balthazar was het tijd om uit die cocon te breken. Dat leidde in mei vorig jaar tot de release van een debuutalbum onder de naam Sohnarr: ‘Coral Dusk’ werd uitgebracht bij PIAS.

De invloeden van het soms desolate, maar majestueuze Scandinavische landschap zijn duidelijk hoorbaar in de muziek van Sohnarr. Zingende, wenende en onstuimige vioolpartijen wisselen elkaar af. Hier en daar ondersteund door spaarzame beats en ijle zanglijnen.  

“Het is een heel intense, emotionele periode geweest”, blikt Patricia Vanneste terug op die bepalende reiservaring. “Ik stond vroeg op en ging vroeg slapen. Door op het tempo van de natuur te leven, verloor ik op de duur als vanzelf mijn identiteit. Ik heb er mezelf beter leren kennen, ben kwetsbaarder geworden. En ik beken: er zijn wel eens tranen gevloeid. Van ontroering, wat voor mij een vrij nieuw fenomeen was. Als ik er nu op terug kijk is die periode één van de mooiste in mijn leven tot nog toe. Ik begon instinctief muziek te componeren op het landschap, zonder dat mijn hoofd er voor iets tussen zat. Het voelde als een bevrijding.”

Bekijk hier Sohnarr achter de schermen op Werchter Parklife!Een bezige bij

Haar eerste stapjes als frontvrouw zette Patricia bij de gelegenheidsband Oko Yono (een all girl band met ook leden van Hydrogean Sea, Echo Beatty en Astronaute). “Van alle bandleden was ik op papier diegene met de meeste live-ervaring, maar als het erop aan kwam bleek ik de meest gestresseerde van allemaal. Vooraan op een podium staan en de eerste stem zingen was… een uitdaging. Het traject is met vallen en opstaan afgewerkt, maar doordat ik in een veilige setting zat met allemaal toffe vrouwen is het wél een prettig project geworden”, zegt ze daarover.

Daarna startte Patricia Vanneste alweer een nieuw project: Driftwood. Waarin ze naast zingen en schrijven ook voor het eerst basgitaar speelt. Want als er één iets opvalt in het parcours dat de Kortrijkse tot nu toe aflegde, is het wel haar veelzijdigheid. Afgestudeerd in de Biomedische Wetenschappen, vervolgens Europa veroverd als violiste bij Balthazar, ontwerpster van eigen juwelen, programmator klassieke muziek bij het Wilde Westen in Kortrijk en daarnaast dus allerlei eigen muzikale projecten.

“Ik ben volop bezig met mezelf te ontdekken”, aldus Vanneste. “Het is spannend en beangstigend tegelijk. Maar door met zoveel nieuwe mensen samen te werken steek ik wel enorm veel op, en voel ik mezelf groeien.” Daaraan toevoegend: “Misschien gaat de muziek die ik in volstrekte eenzaamheid gemaakt heb niet overkomen in gezelschap van een groot publiek. Maar daar kan ik alleen achter komen door de proef op de som te nemen.”

Die proef op de som volgt aanstaande 1 juli op het festivalterrein van Werchter, waar Sohnarr geprogrammeerd staat tijdens Parklife! Duik de festivalzomer in en lees hier meer over Werchter Parklife.Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top