Artiest van de week: Portland mag op Werchter Parklife weer een groot publiek bezweren

Rock Werchter | Ze hebben er net als iedereen lang op moeten wachten, maar deze zomer zou voor de dromerige poprockgroep Portland weer helemaal in het kader moeten staan van de liveshows. Zij staan onder andere op Werchter Parklife (op 18 juli) en in OLT Rivierenhof (op 18 augustus). Het afgelopen jaar gebruikten ze om heel wat nieuwe muziek te schrijven, maar voor we die te horen krijgen, zullen we nog even moeten wachten. “Het is goed dat die nummers nog even kunnen rijpen”, zeggen Jente Pironet en Sarah Pepels.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Voor de derde keer al staan Jente Pironet en Sarah Pepels, de breinen achter Portland, op Werchter. Voor de tweede keer moet dat met inachtneming van coronamaatregelen, maar toch zijn de muzikanten erg enthousiast om nog eens voor een groot publiek te kunnen spelen. “De kleinschalige concerten die we het afgelopen jaar hebben gespeeld, waarbij iedereen heel ver van elkaar staat en een mondmasker draagt, dat is eerlijk gezegd toch niet hetzelfde”, vertrouwt Jente ons toe. “Er heerst geen energie zoals op gewone concerten. Je voelt gewoon dat er iets mist.” “Het heeft even geduurd voor we beseften dat het weer mogelijk zal zijn”, voegt Sarah toe. “Het is dringend tijd om weer te spelen.”
 
“We kijken er heel hard naar uit om al die uitgestelde shows alsnog te kunnen spelen. Onze tour in Nederland is bijvoorbeeld al drie keer uitgesteld. Daar kunnen we een nieuw publiek aanspreken en die mensen hebben al heel lang een ticket in de kast liggen, dus ik denk dat iedereen uitkijkt naar een bijzonder mooie zomer”, zegt Sarah.
 
De eerste optredens worden extra spannend, want Jente en Sarah staan met een geheel nieuwe band op het podium. “Werchter Parklife wordt de tweede show met de nieuwe muzikanten, dus het zal een stevige vuurdoop zijn”, volgens Jente. “We zijn volop aan het repeteren, maar het zal toch voelen als een eerste schooldag.”
 
De lockdownperiode gaf de kans om nieuwe muziek te schrijven, maar op een nieuw album zullen we toch nog even moeten wachten. “We hebben nog niet alle optredens kunnen geven die voor de eerste plaat gepland waren (‘Your Colours Will Stain’ kwam uit in 2019, red.)”, klinkt het. “We hebben zelfs nog een albumrelease gepland in Het Depot. We zullen nog een half jaar proberen te touren met die muziek en rond de kerstperiode of begin 2022 duiken we de studio in om een nieuw album op te nemen. Wanneer dat zal uitkomen, is nog koffiedik kijken, maar we hopen toch in het voorjaar van 2022 een eerste nieuwe single klaar te hebben.”

Sterke ideeën

Muziekschrijven tijdens een lockdown, dat gaat Jente en Sarah niet slecht af. “Jente is heel goed in het graven in zijn ziel”, legt Sarah uit. “Soms krijg ik plots om 3u ’s nachts een bericht dat hij iets nieuws geschreven heeft. Ik luister dan onmiddellijk en geef feedback. Ik ben kritisch, dus ik kan bijschaven, een beetje arrangeren … Maar het is vooral Jente zijn ziel die je hoort.” “Dat klopt niet helemaal”, nuanceert Jente. “Op de eerste plaat bijvoorbeeld heeft Sarah enkele nummers helemaal alleen geschreven. Op ‘Pearls’ heb ik niet eens iets ingespeeld. Ook enkele nummers die waarschijnlijk op de tweede plaat zullen staan, heeft Sarah helemaal geschreven. We wisselen altijd af, maar het idee begint wel altijd bij iemand individueel. Zo kan je met een sterker idee starten, zonder meteen compromissen te sluiten.”
 
“Nu hebben we in principe genoeg materiaal voor een volgend album, maar we zullen blijven schrijven tot de laatste dag”, vertelt Jente. “We kunnen het aantal ideeën nog verdubbelen of verdrievoudigen. We zijn nooit klaar, de lat kan altijd hoger.” Of het niet kriebelt om die nieuwe nummers al live te spelen? “Soms blijven projecten twee jaar in de kast liggen. Als we nu iets schrijven en over een jaar nog altijd overtuigd zijn dat het goed is, dan is het goed genoeg. Nummers moeten even kunnen rijpen.”
 
En het kan zomaar even zijn dat Portland op het volgende album een pak anders klinkt dan op het vorige. “Ons geluid verandert nog heel hard, daarom hebben we ook onze bezetting veranderd. Ergens ligt het altijd in dezelfde lijn, maar het zou arrogant zijn om te zeggen dat we nu al onze definitieve sound gevonden hebben. Elke plaat is een tegenreactie op de vorige, luidt het gezegde. De ene keer zullen we meer met synths werken, de andere met meer gitaren …”, aldus Jente.
 
“Elk nummer is een kindje, het ene al meer een zorgenkindje dan het andere”, volgens Sarah. “Maar we kunnen de nummers allemaal zo kleinschalig en akoestisch brengen als we willen zonder dat de essentie of de impact verdwijnt. We treden vaak met twee op in kleinere sets, dan kunnen we makkelijker nummers uitproberen. Als het dan overeind blijft, dan weten we dat het goed zit.”
 
Luister hieronder nog eens naar de nieuwste single van Portland: ‘Aftermath’.
Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top