“Hij was briljant!”: Kevin De Bruyne is de gamechanger tegen Denemarken (en daar is ook de buitenlandse pers het over eens)

Rode Duivels | De Rode Duivels zetten een scheve situatie tegen Denemarken recht, van 1-0 naar 1-2, dankzij een sublieme invalbeurt van Kevin De Bruyne. België is zo al zeker van de volgende ronde op dit EK.

Door Proximus

Deel dit nieuws

“Het was oké, maar ik had ook mindere momenten.” Zo klonk Kevin De Bruyne zeer rustig en kritisch voor zichzelf vlak na afloop van zijn kunststukje. Want dat was het wel. Ingevallen aan de pauze, na een schabouwelijke eerste helft van de Belgen tegen Denemarken. Verrast door tactiek en enthousiasme van de Denen, die speelden met het brandende vuur om de onfortuinlijke Christian Eriksen te eren. Al na 99 seconden stonden de Rode Duivels 0-1 achter (Poulsen lukte de tweede snelste goal ooit op een EK) na een blunder van Jason Denayer. De rest van die eerste helft liepen de Belgen achter de feiten aan…

De wereldklasse van De Bruyne

Maar dan kwam Kevin De Bruyne! Door bondscoach Roberto Martínez aan de aftrap gebracht van de tweede helft om een en ander recht te zetten. Wie bel je bij problemen? KDB is altijd een veilige optie. De strateeg van Manchester City kwam in voor Dries Mertens -vooralsnog zeer bleek presterend tijdens dit toernooi-, maar vulde die positie voorin op een andere manier in: meer centraal, kort achter Lukaku, die zo ook meer steun kreeg dan in de eerste helft.

Het leverde meteen vuurwerk op. Tien minuten na zijn invalbeurt lanceert De Bruyne maatje Lukaku op rechts tijdens een omschakelingsmoment, de Interspits zet zich op snelheid en techniek door, infiltreert de zestien, legt terug op de gevolgde De Bruyne en dan… stond de wereld even stil. In plaats van naar doel te knallen, geeft KDB nog een tikje aan de bal, waarmee hij twee Deense verdedigers het bos in stuurt, om dan een simpel balletje breed te leggen op de inlopende Thorgan Hazard. Wereldklasse!

Met die ene actie illustreerde de Belgische middenvelder uit Drongen wat hem zo speciaal maakt: een ongeëvenaarde vista en de techniek om die geniale bedenksels ook om te zetten in de praktijk. Niet enkel de 1-1 zorgde voor een zucht van opluchting bij heel voetbalminnend België, ook de vaststelling dat De Bruyne na zijn oogkas- en neusbreuk drie weken geleden in de Champions League-finale nog niets aan klasse en scherpte ingeboet heeft. “Ik ben nog een beetje voorzichtig in duels met het hoofd en na een halfuur voelde ik de inspanningen wel. Het is heel ambetant, maar je kunt ermee spelen.”

Lof uit heel de wereld

Een kwartier later volgde een tweede gouden moment van KDB. Opnieuw zat Romelu Lukaku -ook hij speelde een beresterke tweede helft- mee in het complot. Dat ging zo: Big Rom houdt een halve Deense ploeg aan de praat aan de rand van de zestien, zet een actie op met Tielemans, die doorsteekt naar Thorgan Hazard, afleggertje op zijn broer Eden (ondertussen ook goed ingevallen), verlegpassje naar links en dan een instormende De Bruyne die met zijn ‘mindere’ linkervoet droog binnen poeiert vanop zo’n 20 meter afstand. Opnieuw weer-ga-loos gevoetbald van de Duivels!

De internationale pers smulde mee. “De Denen kregen niet wat ze verdienden, terwijl de Belgen juist meer kregen. Het verschil? Kevin De Bruyne”, schreef De Telegraaf. “Hij was briljant”, stelde de BBC dan weer onomwonden. En The Guardian: “Met De Bruyne erbij is er altijd hoop. Hij veranderde de hele wedstrijd”. Ook het Italiaanse Gazzetta dello Sport zwaaide met lof: “Na een zwakke eerste helft kwam Kevin De Bruyne in en hij stak het licht aan. Hij redde uiteindelijk de Belgen met twee fantastische acties. Ook Romelu Lukaku kwam na de pauze tot leven”.

Het Spaanse Marca noemt De Bruyne de sleutelspeler, net als het Franse L’Equipe: “Kevin De Bruyne a tout changé”. Het ultieme compliment kwam misschien wel van de Braziliaanse sportcommentator Arnaldo Ribeiro: “Ik ga misschien verketterd worden, maar De Bruyne is completer dan Messi en Ronaldo in het voetbal dat vandaag gespeeld wordt. Hij maakt het hele team beter."Volgende ronde

Dankzij die twee klasseflitsen prijkt België na twee wedstrijden met een zes op zes op dit EK en is het al zeker is van de volgende ronde.

Nog belangrijker voor Roberto Martínez zal de bevestiging zijn dat zijn drie tenoren verlost lijken van blessureleed. Want naast Kevin De Bruyne voor het eerst in weken weer inzetbaar, toonden ook Eden Hazard en Axel Witsel dat ze paraat zijn. Eden liet enkele dartele bewegingen zien en Witsel onderstreepte zijn miraculeuze genezing van een gescheurde achillespees met een sobere prestatie als controleur voor de verdediging. Alsof hij nooit is weggeweest.

Alleen valt nog te bezien wat dat geeft wanneer de intensiteit hoger zal liggen, want als er één kanttekening gemaakt mag worden: na rust waren de Denen quasi leeggespeeld, wat het natuurlijk net iets comfortabeler maakte voor de invallers om aan te pikken. Of moeten we stellen dat het misschien gewoon allemaal goed gezien is van bondscoach Martínez?

Volg de EK-wedstrijden van de Rode Duivels op Eén en Canas via Sporza op Pickx.be of met de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx en ook Pickx Prono.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top