De organisatie van Tomorrowland wil de weigering van de vergunningsaanvraag voor de burgemeesters van Boom en Rumst nu eerst "laten bezinken" en zal daarna een beslissing nemen over mogelijke juridische stappen.
De argumentatie voor het weigeren van de aanvraag is volgens burgemeesters Jeroen Baert (Boom, N-VA) en Jurgen Callaerts (Rumst, N-VA) onder meer dat het ministerieel besluit rond evenementen tot 75.000 personen er nog niet is en dat de politie het bijkomende werk rond het controleren van de coronacertificaten niet ziet zitten. Vooral de epidemiologische context baart echter zorgen.

"We hebben een strafrechtelijke, maar ook een morele verantwoordelijkheid als burgemeester", zegt Baert. "Ik zou het persoonlijk erg moeilijk hebben als er naar aanleiding van Tomorrowland een lokale uitbraak zou zijn waarbij slachtoffers zouden vallen. Onze grootste bezorgdheid is dan ook de epidemiologische situatie en de risico's naar de lokale bevolking toe."

Callaerts sluit zich aan bij die uitleg. "Dit is een beslissing van het gezond verstand, niet van het hart", zegt hij. "Tomorrowland is hier al jaren thuis en we hopen dat we hen in 2022 kunnen terugzien. Maar nu komt het te vroeg, op een moment waarop de epidemiologische situatie nog niet volledig onder controle is en we ook nog geen zekerheid hebben dat dat wel zo zal zijn eind augustus."

De burgemeesters stellen wel dat Tomorrowland juridisch de mogelijkheid heeft om een nieuwe aanvraag in te dienen, maar wijzen erop dat het voor de planning van de politie steeds moeilijker zal zijn om zich nog voor te bereiden op een festival.

In een reactie verwerpt Tomorrowland alvast enkele van de argumenten die de burgemeesters gaven voor hun weigering. Zo kan de verwachte publicatie van het ministerieel besluit een oplossing bieden voor de wettelijke basis en zou de mogelijkheid kunnen worden gecreëerd om de controle van het coronacertificaat door private bewakingsdiensten te laten uitvoeren. Dat experts van het GEMS zich bezorgd tonen over de epideiologische situatie, werd volgens Tomorrowland dan weer al door het Overlegcomité beoordeeld toen dat besliste om festivals te laten plaatsvinden vanaf half augustus.

"Als Tomorrowland willen we in de allereerste plaats een veilig festival organiseren en we hebben meermaals aangegeven dat we altijd op de epidemiologische situatie zullen blijven evalueren en anticiperen", zegt woordvoerster Debby Wilmsen. "Een tweede jaar op rij geen Tomorrowland, is sowieso een gigantische ramp voor ons bedrijf, maar ook voor de meer dan 1.500 betrokken leveranciers, vele freelancers en onze duizenden medewerkers. Wij zijn nog steeds 100 procent klaar om alles organisatorisch zo professioneel mogelijk te organiseren als de epidemiologische situatie dat toe laat en een mooi einde van de zomer met onze bezoekers te kunnen vieren."

De ontgoocheling over de lokale gemeentebesturen is ook groot. "Na 15 jaren intensieve samenwerking voelt dit heel wrang en vinden we het bijzonder jammer na de vele constructieve voorbereidingen en gesprekken", zegt Wilmsen.