De meteorieten van het EK: Savo Milosevic

Voetbal | Tijdens Euro 2000, dat in België en Nederland werd gehouden, veroverde het Franse elftal de titel door met een Golden Goal Italië in de finale te verslaan. Maar buiten de finale was het een andere speler die naam maakte op het toernooi, de Joegoslavische aanvaller Savo Miloševic. 

Door Proximus

Deel dit nieuws

Joegoslavië werd ingedeeld in een groep met Spanje, Slovenië en Noorwegen en moest zich helemaal naar de kwartfinales van het toernooi vechten. De Joegoslaven dankten veel van hun succes aan hun spits, Savo Miloševic, die vijf doelpunten maakte. Hij eindigde het toernooi als gedeeld topscorer naast een zekere Patrick Kluivert
 
Het moet gezegd worden: Miloševic was dat jaar geweldig in vorm. Bij Zaragoza, de club waar hij twee jaar eerder van Aston Villa naar toe was gekomen, scoorde hij 21 competitiedoelpunten. Maar het EK voetbal 2000 zou hem een extra dimensie geven: hij kwam gratis naar Spanje en werd na het toernooi voor 25 miljoen euro naar Parma getransfereerd. 

De Joegoslavische redder

Euro 2000 begon erg slecht voor Joegoslavië, dat na een uur spelen met 3-0 achterstond tegen Slovenië. Maar een doelpunt van Drulovic en twee doelpunten van Savo Miloševic in het Stade du Pays van Charleroi zorgden ervoor dat de Joegoslaven Wallonië met een punt verlieten. 
 
In de tweede wedstrijd van de groep versloeg Joegoslavië Noorwegen met 1-0 dankzij een doelpunt van Miloševic. De aanvaller scoorde opnieuw in de laatste groepswedstrijd, die eindigde in een 3-4 nederlaag tegen Spanje. Maar dankzij hun overwinning tegen Noorwegen plaatste Joegoslavië zich voor de kwartfinales van Euro 2000.
 
Nederland, een van de organiserende landen, stond de Joegoslaven in de weg in het Feyenoord-stadion dat uiteraard volledig achter Oranje stond. En Nederland liet er ook geen gras over groeien: ze wonnen met 6-1. Savo Miloševic redde in de laatste seconden van de wedstrijd de eer van zijn ploeg.

Terug naar Spanje, waar hij het zo goed heeft gedaan

Zijn transfer naar Parma was geen groot succes, ook al scoorde hij 8 doelpunten in 21 wedstrijden tijdens het seizoen 2000-2001. Het jaar daarop vond hij slechts één keer het net en werd hij halverwege het seizoen uitgeleend aan Zaragoza. Daarna werd hij uitgeleend aan Espanyol (12 doelpunten) en Celta Vigo (16 doelpunten). 
 
In 2004 verhuisde hij naar Osasuna, maar hij scoorde er slechts 22 doelpunten in drie seizoenen. In maart 2008 tekende hij voor Rubin Kazan, maar hij stopte met voetballen op 18 november 2008 na een vriendschappelijke wedstrijd tussen Servië (het gewezen Joegoslavië) en Bulgarije. Hij miste twee strafschoppen voordat hij twee doelpunten maakte, de laatste van zijn carrière. 
 
In 2011 en 2012 was hij assistent-coach van Servië en Montenegro, maar Miloševic kreeg zijn eerste job als hoofdcoach bij Partizan Belgrado in maart 2019. In september 2020 stopte hij echter met coachen nadat hij tijdens een wedstrijd een waterfles naar de scheidsrechter had gegooid. Vorige week werd hij aangesteld als coach van NK Olimpija Ljubljana, een club die uitkomt in de Sloveense eerste klasse.
 
Ben je een fan van onze serie? Lees dan even door over Pavel Kuka, de Tsjech die een geweldig EK kende in 1996.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top