Is het oplichtersepos 'Catch Me If You Can' waargebeurd of een briljant verzinsel?

Vanavond zendt VTM3 om 20u30 'Catch Me If You Can' uit, een film van Steven Spielberg met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol van Frank Abagnale jr, een meesteroplichter. Abagnale was vooral in de jaren zestig actief en deed zich voor als piloot, advocaat en zelfs een kinderarts. Proximus Pickx neemt zijn leven onder de loep.

Van de regen in de drup

Abagnale begon zijn carrière als oplichter aan het einde van de jaren 50 toen zijn ouders scheidden. Hij besluit om zich voor te doen als copiloot om gemakkelijker vervalste cheques te verzilveren. Gaandeweg ontdekt Abagnale dat hij met een vervalst vliegdiploma honderden uren gratis kan meereizen met lijnvluchten. Wanneer de politie en de FBI hem opspoort naar aanleiding van deze oplichterij, verlegt hij zijn terrein en doet hij zich voor als een kinderarts. In die functie moest hij leiding geven aan een team van assistenten. 
 
Abagnales smoesjes werkten tot hij een noodoproep ontving voor een pasgeboren kindje met het "blauwebabysyndroom", een aandoening waarbij een baby niet genoeg zuurstof krijgt. Het kindje overleefde het incident ternauwernood dankzij een ingreep van een collega-arts. In zijn biografie zegt Abagnale dat hij  het hospitaal daarna heeft verlaten omdat hij geen levens op het spel wilde zetten.
 
Opnieuw neemt Abagnale een andere identiteit aan, dit keer als advocaat. Hij wil op die manier een jonge vrouw verleiden. Zijn list lukt en na enige tijd vraagt hij haar ten huwelijk. Wanneer de FBI Abagnale opnieuw op het spoor komt, valt de opsporingsdienst binnen op zijn verlovingsfeest. De oplichter slaagt erin om de benen te nemen en vlucht naar Frankrijk, naar het geboortedorp van zijn moeder. Hij werd pas in 1969 in Montpellier gearresteerd, nadat een stewardess van Air France hem herkende en de politie inlichtte.

Arrestatie

Abagnale zat onder meer in Frankrijk en Zweden gevangenisstraffen uit wegens oplichterij. Daarna werd hij uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij werd veroordeeld tot twaalf jaar opsluiting in de gevangenis. Na vier jaar cel kreeg hij van de Amerikaanse overheid het aanbod om te helpen met het bestrijden van fraude.
 
Abagnale ging in op het aanbod, maar koos korte tijd later voor een carrière als fraudebestrijder bij verschillende banken. Hij richtte zijn eigen bedrijf Abagnale & Associates op en werd erg succesvol. Op deze manier kon hij de boetes en schadevergoedingen uit zijn verleden betalen.

Fictie of feiten?

Zijn levensverhaal is door Steven Spielberg verfilmd in 2002. De prent won verschillende filmprijzen, waaronder een BAFTA Award en een Screen Actors Guild Award. De juryleden waren gecharmeerd door het fantastische verhaal, dat volgens sommigen te mooi bleek om waar te zijn. Volgens de Amerikaanse journalist Alan C. Logan is dat ook het geval. In zijn nieuwste boek, 'The Greatest Hoax on Earth', onthult hij hoe Abagnale veel details van zijn autobiografie heeft verzonnen of overdreven.
 
Zo onthulde Logan dat hij in werkelijkheid nooit twee miljoen Amerikaanse dollar heeft gestolen van luchtvaartmaatschappij Pan Am. Aan de hand van een onderzoeksartikel uit een lokale krant uit de jaren 70 kon de journalist zwart op wit aantonen dat Pan Am nooit werd opgelicht door Abagnale. Daarnaast stelde Logan vast dat Abagnale gewone burgers oplichtte, in tegenstelling tot wat hij zelf beweerde in zijn autobiografie.
 
Het lijkt er dus op dat de bedrieger zichzelf heeft overtroffen door ons allemaal bij de neus te nemen, maar zekerheid zullen we daarover nooit hebben.
 
Bekijk 'Catch Me If You Can' op 22 juni 2021 om 20u30 op VTM3 of waar je ook bent via Pickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later en via de site of de app tot 7 dagen later wanneer jij wil!

Je kan deze film ook tot 30 juni 2021 bekijken via Netflix! Meer info over de tv-optie 'All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Proximus Pickx vind je hier terug.
 

Films

Bekijk alles
Top