Een zomer vol theaterpret

Sinds 9 juni staan de poorten van onze Belgische theaterzalen gelukkig weer open. Dat betekent een zomer vol mooie vooruitzichten voor de cultuurliefhebber. Proximus Pickx kiest er voor jou alvast deze pareltjes op een unieke locatie uit.

Theater aan Zee (23 juli t.e.m. 8 augustus)

Het bekende cultuurfestival in Oostende wordt voor deze editie over zeventien dagen gespreid in plaats van elf dagen. Om zo toch voldoende volk te kunnen ontvangen, maar zonder massatoerisme te propageren. Curator van dienst is VUB-rector Caroline Pauwels, die zich graag opwerpt als voorvechtster van diversiteit en mensenrechten.

Eigenlijk was ze aangeduid voor de editie van vorig jaar, maar die werd vanwege de gekende redenen uitgesteld naar deze zomer. Pauwels koos voor vier thema’s: liefde voor de wereld, verwondering in de kunsten en wetenschap, zorgeloosheid en verbondenheid. Die twee laatste thema’s werden er achteraf bijgevoegd, als tegengewicht voor het zware coronajaar dat we met z’n allen achter de rug hebben.

Er worden verschillende nieuwe locaties in gebruik genomen. “Zo hebben we bijvoorbeeld Rosas, een dansvoorstelling van Anne Teresa De Keersmaeker, die gaat op het einde van de oude pier staan, met haar voeten in het zand en de zee als decor. Veel mooier kan het niet worden”, stelt organisator Luc Muylaert op VRT NWS. “We zullen ook de scheepswerf IDP gebruiken en ook aan de achterkant van het oude zwembad komt een grote locatie voor voorstellingen. Dus we zitten overal verweven in de stad.”

Een eerste moment om naar uit te kijken is de opening op woensdag 28 juli met de optocht ‘De reus in de mens’, waarbij een Brusselse reus per boot naar Oostende gebracht wordt om daar te trouwen met een Oostendse reus. Een groots project dat tot stand kwam met de steun van de gevierde theaterregisseurs Stefan Perceval en Marit Stocker.

Verder een hele lijst aan voorstellingen om naar uit te kijken. Enkele tips? ‘Knaus’ waarin de charismatische monoloogvirtuoos Valentijn Dhaenens in het oeuvre graaft van schrijver Karl Ove Knausgård. Het surrealistische universum van Miet Warlop in ‘After All Springville’. Of ‘Alles in brand’, het nieuwe buitenspektakel van Arne Sierens. En er zijn natuurlijk zekerheden, zoals de producties van KVS, op deze TAZ met ‘L’homme de la mancha’.

Verder is er muziek bij Quartier D’O, worden er films vertoond en komen tal van gerenommeerde auteurs (Geert Mak, Annelies Verbeke, Lize Spit, Jeroen Olyslaegers, Tommy Wieringa,…) vertellen.

Meer info over het programma vind je hier.

De Carrousel in Antwerpen (30 april t.e.m. 26 december)

De Carrousel is een mobiel openluchttheater met een draaiend podium, dat vanaf 30 april tot 26 december 2021 op drie unieke locaties in en rond de stad Antwerpen zal staan. Het geeft een forum aan gevestigde waarden maar ook aan jong, ontluikend talent. In een mix van muziek, performance, vertellingen en theater.

Enkele tips? ‘Dit is het’, naar een tekst van Laura van Dolron, gebracht door Sofie Joan Wouters en Lotte Heijtenis, met muzikale begeleiding van Buni Lenski. ‘In de coulissen’, een goudeerlijke dialoog over twijfels, miserie en escapisme, uit de koker van schrijfsters Nele Van den Broeck en Sofie Palmers. ‘All in one’, een solo dansperformance van Nina Plantefève-Castryck, dat een publieksprijs en Sidi Larbi Cherkaoui prijs ontving op het ‘Internationale Solo Tanz theaterfestival, Stuttgart’ in 2019.

Meer info over het programma vind je hier.

Vaux-Hall Summer Festival in Brussel (18 juni t.e.m. 15 augustus)

Voor het vijfde jaar op rij opent de Vaux-Hall in het centraal gelegen Warandepark (vlak aan het Koninklijk Paleis) haar deuren voor het publiek. Het gratis festival pakt deze zomer weer uit met een divers cultureel aanbod: concerten, theater, filmprojecties, dans en spelletjes. Alles heel laagdrempelig, van en voor het volk.

Vanaf 25 juni is er elke vrijdag bijvoorbeeld het improvisatietheater van het bonte Brusselse ensemble Tadam. Vrolijke gesprekken en muzikale intermezzo’s die een gevoel van verbondenheid moeten creëren. Op 29 juli is er een cabaretavond en op 14 augustus een inwijding in de wereld van de milonga, het minder bekende broertje van de Argentijnse tango. Schrijf deze data alvast in de agenda!

Meer info over het programma vind je hier.
 

Films

Bekijk alles
Top