Wie wordt de echte kopman van Ineos in de komende Ronde van Frankrijk? Gerraint Thomas, Richard Carapaz, Tao Geoghegan Hart of Richie Porte? Van deze vier kopmannen heeft alleen Porte nog nooit een grote Ronde gewonnen. Maar hij heeft wel de Dauphiné gewonnen, in de laatste tien jaar een statistische garantie op een eindzege in Parijs...
 
In het team van INEOS Grenadiers loopt alles op wieltjes. Met winst in achtereenvolgens de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland heeft de Britse ploeg de twee belangrijkste koersen in de voorbereiding op de Tour de France gedomineerd.

Vol ongeduld wachten op de selectie

Wij wachten nu vol ongeduld op de officiële selectie van de ploeg voor de Tour, want ook al hebben de Britten een heel ruime keuze van steengoede renners om uit te kiezen, toch zal het heel wat nadenken vergen om hun beste ploeg samen te stellen en de onderlinge krachtverhoudingen te bepalen.
 
Aan het begin van het seizoen kondigde Dave Brailsford al officieel aan dat Egan Bernal de Tour de France van 2021 niet zou rijden. Met de hulp van Sivakov, Ganna en Daniel Martinez won hij glansrijk de Giro: geen van deze renners zou in de Tourploeg opgenomen moeten worden.

Vier kopmannen tegen de Slovenen

Wellicht zal Ineos Grenadiers Geraint Thomas, Richard Carapaz, Tao Geoghegan Hart en Richie Porte opstellen in de Tour, vier potentiële kopmannen om de strijd aan te gaan met Tourwinnaar Tadej Pogacar (UAE Emirates) en die andere Sloveense ronderenner, Primoz Roglic (Jumbo Visma).
 
Als we naar de ervaring kijken, dan hebben Geraint Thomas (Tour 2018), Richard Carapaz (Giro 2019) en Tao Geoghegan Hart (Giro 2020) allemaal al een grote ronde gewonnen.
Richie Porte, die een treetje lager staat, heeft ook wel al twee edities van Parijs-Nice (2013 en 2015), een Ronde van Zwitserland (2017) en de recente Dauphiné gewonnen. In die laatste wedstrijd gaf hij een betere indruk dan Thomas. Maar hij verklaarde al dat hij ten dienste wil staan van zijn kopmannen in de Tour. Maar wie wordt dat dan?
 
De Ecuadoriaan Carapaz (28) is de zwakste van de vier in het tijdrijden, maar kan bogen op zijn recente eindzege in Zwitserland. Hij bazuinde al openlijk rond dat hij in de Tour het kopmanschap zal delen met Thomas. Maar Thomas is al 35 en de Welshman heeft dit jaar nog niet veel indruk gemaakt.Wie wordt de echte patron?

Zoals bekend heeft de Britse ploeg de gewoonte de tijd te nemen gedurende enkele ritten om dan te beslissen wie de echte kopman is voor wie iedereen in dienst moet rijden. Dat zou in deze Tour bekend moeten zijn aan het eind van de eerste week, na de tijdrit in Laval en het eerste weekend in de bergen met Le Grand Bornand en Tignes.
 
En wat als deze kopman Richie Porte heet? We mogen niet vergeten dat de 36-jarige Australiër in de laatste Dauphiné Thomas versloeg in de tijdrit en de Welshman overtroefde in de bergen.
 
Bovendien heeft sinds 2012 elke keer dat een renner van Dave Brailsford de Dauphiné won, hij ook de Tour gewonnen: Thomas deed de dubbel in 2018, Froome in 2013, 2015 en 2016, en Wiggins in 2012.

De optie Richie Porte

We zijn benieuwd wat de ploegleiding zal doen als Porte na de eerste wedstrijdweek de renner van INEOS is die het hoogst gerangschikt staat. Zullen ze het aandurven om hem in de rol van kopman te duwen, wetende dat Porte in drie weken koersen in het verleden altijd wel eens een slechte dag heeft gehad?
Als we naar de prestaties van dit jaar kijken, lijkt de hiërarchie Carapaz en Porte dit jaar op gelijke voet te plaatsen, Thomas een vrije rol te geven en Geoghegan Hart te laten koersen als een luxeploegmaat in de bergen.
 
De andere vier luitenants zijn te kiezen uit Michal Kwiatkowski, Luke Rowe, Rohan Dennis, Laurens De Plus en Jonathan Castroviejo.
 
Op papier zal de ploeg van INEOS Grenadiers bijzonder indrukwekkend zijn. Het valt nog te bezien of ze dat ook op twee wielen zal kunnen bevestigen. 
 
Alleen daarom al belooft het een spannende Tour te worden...

(DC/Picture : Photo news)

Video : Inside Ineos Grenadiers - Dauphiné 2021