Na een onderzoek van enkele maanden heeft de Bulgaarse coach Anton “ToH1o” Georgiev zijn naam weten te zuiveren van alle beschuldigingen van bedrog aan zijn adres. De voormalige coach van Outlaws werd ervan beschuldigd misbruik te hebben gemaakt van de fameuze coaching bug die door ESIC in de loop van 2020 aan het licht werd gebracht. De sancties tegen de coach zijn opgeheven.

Als je de competitieve scene van Counter-Strike volgt, zal je al gehoord hebben over de coaching bug die het ecosysteem hard trof in 2020. Een kleine herinnering voor zij die niet op de hoogte zijn, de coaching bug was een fout in het spel waardoor coaches in bepaalde situaties een zicht vanuit de lucht hadden over de hele map. Als teams de bug gebruikten, kregen ze natuurlijk een aanzienlijk voordeel op de tegenpartij omdat ze elke beweging van de tegenstander kenden.

Destijds was het de esportspolitie ESIC die de zaak in handen nam. Gezien het feit dat de bug al geruime tijd online was, en de potentiële omvang van de fraude dus groot was, was er geen sprake van overhaasting om het onderzoek af te ronden. Dankzij duizenden uren aan POV’s, audio-opnames en honderden documenten voerde de ESIC haar onderzoek, tot de publicatie van de resultaten in september vorig jaar.

Koppen begonnen dan te rollen. In totaal kwamen 37 coaches in het rapport voor. Onder hen bekende en erkende namen binnen de scene, soms in legendarische organisaties, wat een extra dosis toevoegde aan een situatie die al ernstig genoeg was. Wij noteerden bijvoorbeeld de namen van HUNDEN (Heroic), guerri (Furia), B1GGY (Heretics) en RobbaN (FaZe Clan). Natuurlijk volgden er ook sancties. Ze werden allen uitgesloten van officiële toernooien, met periodes variërend van slechts 3,75 maanden tot 36 maanden voor de meest “ernstige” gevallen, genoeg om een carrière vroegtijdig te beëindigen.

Maar gisterenavond won een van hen zijn zaak na maanden van strijd! De Bulgaar Anton “ToH1o” Georgiev werd ervan beschuldigd de bug tijdens twee wedstrijden te hebben gebruikt. Dankzij de geluidsopnames van de twee wedstrijden slaagde hij erin de ESIC aan te tonen dat hij de bug buiten zijn medeweten was tegengekomen en dat hij op geen enkele manier via deze bug verkregen informatie aan zijn team had doorgegeven. Naast de opheffing van zijn straf van 10 maanden, die op het punt stond te verstrijken, heeft de coach dus zijn onschuld kunnen bewijzen. Hoewel Valve nog niet heeft gereageerd, mogen we aannemen dat zijn ban van de Majors ook zal worden opgeheven.

De coach reageerde bij HLTV: “In de eerste plaats wil ik ESIC bedanken voor hun begrip en voor het feit dat ze mij de kans hebben gegeven om in beroep te gaan en om een grote hoeveelheid bewijsmateriaal over mijn zaak te verzamelen. Ik ben echt blij, maar het heeft zo lang geduurd, nu ben ik eindelijk vrij! Ik ben klaar om weer aan het werk te gaan en ik ga op zoek naar een job als coach bij om het even welk team in eender welk land!”