De Russische president Vladimir Poetin vindt dat de opsluiting van de belangrijkste oppositiepoliticus in zijn land, Aleksej Navalny, gerechtvaardigd is. Navalny heeft bewust Russische wetten genegeerd, meent Poetin. Dat zei hij tijdens de persconferentie na afloop van zijn ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden.
Nadat Navalny afgelopen zomer vergiftigd werd, naar alle waarschijnlijkheid door de Russische geheime diensten, verbleef hij lange tijd in een Berlijns ziekenhuis. Na zijn terugkeer in Rusland heeft hij een video gepubliceerd die op het Kremlin niet in de smaak viel, en hij is zich niet komen melden bij de Russische diensten terwijl hij herstelde in Berlijn. "Hij heeft gedaan wat hij wou", zei Poetin, die eraan toevoegde dat zijn tegenstander bereid was om opgepakt te worden. Dat alles zei Poetin zonder Navalny bij naam te noemen.

Vanwege de veroordeling legden de Europese Unie en de Verenigde Staten sancties op aan Russische vertegenwoordigers.

Tijdens de persconferentie kreeg Poetin ook vragen over de mensenrechtensituatie. Vooraf had Biden aangekondigd dat hij die ter sprake zou brengen. Poetin verwees echter naar de situatie in de Verenigde Staten, door de Amerikaanse gevangenis in Guantanamo aan te halen als illegaal en een bewijs van mensenrechtenproblemen in het Westen. "We hebben de hele mensenrechtenkwestie besproken", zei Poetin, maar hij vernoemde geen punten waarover ze het daar akkoord waren.