De stad Antwerpen wil jongeren en jongerenorganisaties overtuigen om vrijwilligerswerk te komen doen in het vaccinatiedorp op Spoor Oost, nu steeds meer trouwe vrijwilligers van de voorbije maanden aangeven dat ze willen stoppen. Het stadsbestuur stelt een vaccinatie met een restvaccin in het vooruitzicht van de vrijwilligers en hoopt dat dat de jongeren een extra duwtje in de rug kan geven om zich te engageren.
Ook in het verleden gebeurden al af en toe vaccinaties van vrijwilligers in het Antwerpse vaccinatiedorp, wanneer er bijvoorbeeld te veel vaccins waren voorbereid. Wanneer jonge vrijwilligers precies in aanmerking zouden komen voor een vaccin op overschot, wil het stadsbestuur echter niet kwijt. 

"Het is niet zo dat we nu een dealtje sluiten met de jongeren, dat ze plots voorrang gaan krijgen en dat je als vrijwilliger hier één dag kan komen werken gewoon om je prik op te halen", stelt schepen van Gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA). "Het staat ook los van de reservelijst QVax. Maar ik maak me toch sterk dat je als vrijwilliger snel aan de beurt zou komen. Alles hangt af van de voorraad vaccins, maar momenteel is die erg groot. Het zou in ieder geval goed zijn voor de jongeren dat ze op die manier beschermd de zomer in kunnen."

De vrijwilligers kunnen volgens van Doesburg een brede waaier aan taken op zich nemen. "Dat kan gaan om identiteitskaarten scannen, mensen de weg wijzen of het verkeer in goede banen helpen leiden", zegt ze. "Het is uiteraard niet zo dat je hier zonder ervaring zomaar prikken zal mogen beginnen geven."