De grote afwezigen van het EK: Ryan Giggs lijkt wel vervloekt

Voetbal | Het EK is niet weggelegd voor Ryan Giggs. Als speler wist hij zich met Wales nooit te plaatsen voor een Europees Kampioenschap. Wales is er dit jaar wel bij en Giggs is bondscoach, maar toch ontbreekt hij weer…

Door Proximus

Deel dit nieuws

Ryan Giggs was een geweldige voetballer die vele jaren zijn tegenstanders doldraaide op de linkerflank. De snelle flankaanvaller speelde maar liefst 24 jaar voor het eerste elftal van Manchester United en daar won hij alles wat er te winnen viel. Giggs won met Manchester United 13 keer de landstitel, 4 keer de FA Cup, 3 keer de League Cup, 9 keer de Community Shield, 2 keer de Champions League, 1 keer de Europese Supercup en 1 keer het WK voor Clubs. In clubverband was hij dus bijzonder succesvol.

Geen succes als speler van Wales

Dat stond in schril contrast met zijn periode bij het nationaal team van Wales. Van 1991-2007 speelde hij 64 interlands en daarin scoorde hij 12 doelpunten. Giggs was de absolute sterspeler van de ploeg, maar zijn ploegmaats waren van een veel lager niveau. De linkspoot wist zich daardoor met zijn land nooit te plaatsen voor een WK of EK.

Dat was een zwarte vlek op zijn kleurrijke carrière, maar hij kon daar uiteraard weinig aan doen. Wales heeft de afgelopen jaren heel wat stappen voorwaarts gezet en is stilaan een bekend gezicht op een EK. In 2016 haalden ze zelfs de halve finale van het EK, nadat ze België hadden uitgeschakeld. Portugal was daarin echter te sterk.

Ook geen EK als coach

Voor Giggs was het altijd een droom om met zijn land op een groot toernooi actief te zijn. In januari 2018 werd hij bondscoach van Wales. Het WK 2018 in Rusland werd niet gehaald, maar Giggs & co wisten zich wel te plaatsen voor Euro 2020. Covid-19 gooide roet in het eten en het EK werd naar 2021 verzet. De voormalige speler van Man Utd keek enorm uit naar dit evenement, maar Giggs kwam plots in het oog van de storm te zitten in Wales.

De 47-jarige Giggs werd aangeklaagd voor mishandeling van twee vrouwen, waarvoor hij zich moest verantwoorden voor de rechter. Er is nog geen uitspraak gekomen in dit dossier. De voetbalbond van Wales besliste om Giggs omwille van deze zaak tijdelijk op non-actief te zetten tot er een uitspraak is. Assistent-bondscoach Robert Page vervangt hem op dit EK, met de Nederlander Albert Stuivenberg (ex-KRC Genk) als rechterhand. Giggs miste zo dus wéér een EK. Gaat het hem in 2024 wel lukken?

Fan van deze reeks? Lees dan hier over het ontbreken van Erling Haaland op Euro 2020.

Weet jij al wie het EK zal winnen en wie zal scoren? Speel dan het gratis spel Pickx Prono en win fantastische prijzen!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top