Met zijn tweeklapper tegen Hongarije, dinsdag in Boedapest, hees Cristiano Ronaldo zich tot EK-topschutter aller tijden. De Portugees scoorde zijn tiende en elfde treffer in de eindfase van een Europees kampioenschap.
De Portugese superster scoorde vanop de stip in de 86ste minuut, alvorens een tweede keer raak te treffen tegen Hongarije. Hij werd zo alleen recordhouder van meeste doelpunten in de eindfase van een EK. Daarvoor deelde hij dat record nog met de Fransman Michel Platini, die negen keer scoorde op één EK, in 1984. De vijfvoudige Gouden Bal zou de kloof met Platini de komende weken nog kunnen vergroten, want de Seleção houdt zijn kansen op de achtste finales op dit EK gaaf.
 
Record van Ali Daei aanvallen
 
CR7, eveneens topschutter aller tijden in de Champions League, vestigde zijn record in vijf EK-edities. Hij scoorde er 2 in 2004, 1 in 2008, 3 in 2012, 3 in 2016 en dus 2 tegen Hongarije in 2021. Voor aanvang van de wedstrijd werd hij trouwens de eerste voetballer ooit die aan vijf eindfases van het EK deelneemt.
 
De grootste ambitie van de topschutter is echter om de Europese titel te verlengen. Enkel Spanje slaagde daar tot dusver in, in 2012. Daarvoor zal Portugal zich moeten ontdoen van Duitsland en Frankrijk in de poulefases. En de Portugezen zullen CR7 daarbij hard nodig hebben. Hij was de auteur van 106 doelpunten in 176 selecties en staat daarmee op drie treffers van het wereldrecord van topschutter aller tijden als international, dat momenteel op naam van de Iraniër Ali Daei staat.
 
Als hij voorgenoemd record kan breken tijdens dit EK, betekent dat wellicht dat Cristiano Ronaldo en co. een mooi parcours hebben afgelegd in dit toernooi. En dat brengt hem dan weer dichter bij zijn zesde Gouden Bal…
 
Volg de EK-wedstrijden op Eén en Tipik via Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx en ook Pickx Prono.