Componist-dirigent Dirk Brossé en auteur-acteur Dirk Van Vaerenbergh slaan de handen in elkaar om - samen met uitvaartplanner Sereni - een muziektheaterproductie over de dood te maken. Doel is om het overlijden en bijhorend rouwproces definitief uit de taboesfeer te halen. "Onze maatschappij gaat niet meelevend en open genoeg om met de dood", klinkt het bij de initiatiefnemers.
De coronacrisis heeft de dood nog dichter bij ieder van ons gebracht. Het afgelopen anderhalf jaar heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat verdriet delen met geliefden troost kan bieden na een overlijden. Maar in veel families blijft de dood nog steeds een onbespreekbaar taboe. De voorstelling "Ont-roerd" wil daar verandering in brengen.

Brossé is zelf zoon van een begrafenisondernemer en koesterde al van kleins af aan een fascinatie voor de dood. Uitvaartplanner Sereni vindt dat mensen in ons land meer tijd moeten krijgen om te kunnen rouwen. "We moeten als maatschappij de dood meer integreren in ons leven. Cultuur kan hierbij een belangrijke rol spelen. Dat mensen meer tijd moeten krijgen om te rouwen - zelfs jaren als dat nodig is - is één van de zaken die we als uitvaartplanner, en zorgondersteuner in de eerste lijn, willen aankaarten", klinkt het.

De voorstelling van Brossé en Van Vaerenbergh wordt een intieme belevenis met een mix van muziek en tekst. Tegelijkertijd vinden de voorstellingen plaats in een intieme sfeer: 250 mensen per opvoering. Bedoeling van de voorstelling is om het publiek met een warm gevoel naar huis te laten gaan. De voorstelling "Ont-roerd" is vanaf oktober te zien in Antwerpen, Gent, Kortrijk en Brussel. Tickets zijn te bestellen op de website www.ontroerd.be.