De Oranje Invasie: deze Nederlanders zijn hot op het Vlaamse tv-scherm

De Nederlandse Tooske Ragas presenteert dit najaar samen met Kürt Rogiers de zoektocht naar het nieuwe derde lid van K3 in 'K2 zoekt K3'. De Nederlandse actrice en zangeres zal zich thuis voelen op de Vlaamse buis, want meerdere van haar landgenoten kregen al voet aan grond op onze tv-zenders. Proximus Pickx werpt een licht op de meest bekende Nederlandse televisiegezichten bij ons. 

Matthijs van Nieuwkerk

De legendarische presentator van het al even legendarische 'De Wereld Draait Door' op de Nederlandse publieke omroep zakte dit jaar af naar ons land om 'Popquiz' op VTM te presenteren. Hoewel de amusante quiz geen hoogvlieger bleek in de Vlaamse kijkcijfers, kon Van Nieuwkerk wel bekoren als gastheer – net als de eindwinnaars overigens, doctoraatsstudenten annex wandelende Shazams Sarah Staes en Ben De Smet.

Na vijftien jaar DWDD gepresenteerd te hebben in zijn kenmerkende stijl – schwung en flair – nam hij vorig jaar afscheid van de show, om op oudejaarsavond 2020 weer op BNNVARA te verschijnen als presentator van 'Matthijs Gaat Door'. Dat praatprogramma ging door tot 27 maart 2021. In zijn carrière presenteerde Van Nieuwkerk ook nog onder meer 'Nacht van de Popmuziek', 'College Tour' en 'TV3'.

Tooske Ragas

Tooske Ragas was tot voor kort enkel bekend bij onze noorderburen. Het grote publiek leerde haar kennen tijdens haar presentatie van ‘Idols’, de Nederlandse versie van ‘Idool’. Ze houdt het echter niet alleen bij presenteren, want Ragas is ook actief als zangeres en actrice. Ze is dus de geknipte presentatrice voor talentenjachten en leidde onder andere het ‘Junior Songfestival’ van 2005 en de zangwedstrijd ‘The Sing-Off’ uit 2011 in goede banen.
 
Deze zomer komt er alweer een nieuwe stap aan voor Tooske Ragas en keert ze na lange tijd terug naar het presenteren van een grote talentenjacht. Tijdens ‘K2 zoekt K3’ maakt Ragas haar debuut op de Vlaamse televisie. Samen met Kürt Rogiers gaat ze op zoek naar de ideale vervanger voor Klaasje, de blonde zangeres van de bekende meisjesgroep. “Ik kijk ernaar uit om de kandidaten bij te staan in dit programma samen met mijn Belgische medepresentator Kurt Rogiers”, vertelt Tooske Ragas aan Tvvisie.

Jan Jaap van der Wal

Deze comedian had al elf voorstellingen op zijn naam staan toen hij in 2016 op de planken stond met 'De Nieuwe Belg', waarmee hij in ons land aan bekendheid won. In eigen land was hij al een bekend tv-gezicht door zijn deelname aan populaire programma's als 'Het collectief geheugen' en 'RTL Summer Night'. Bij ons was hij al in 2012 met zijn stand-upcomedy te zien in de iconische comedyshow 'Comedy Casino' op Canvas, drie jaar later was hij vaste gast in de talkshow 'Café Corsari' op Eén. In 2007 en 2009 verzorgde hij de Nederlandse oudejaarsconference, die werd uitgezonden door de VARA.

In 2016 stak hij definitief de grens over naar ons land en ging in Antwerpen wonen. Hij nam dat jaar ook deel aan 'De Slimste Mens ter Wereld', waarin hij het tot de finaleweek schopte. Hij werkte achter de schermen mee aan het het satirische nieuwsprogramma 'De Ideale Wereld', en nam in september 2018 als presentator over van Otto-Jan Ham. Sindsdien is de Nederlandse comedian bijna dagelijkse kost op de Vlaamse buis.

Martien Meiland

Deze interieurontwerper/kasteelheer groeide in 2019 uit tot een ware tv-sensatie in de Lage Landen als spilfiguur in de Nederlandse realitysoap 'Chateau Meiland', over het dagelijkse leven van de familie Meiland. De camera volgt hoe de gezinsleden een chateau in het Franse dorp Beynac ombouwen tot een bed & breakfast.

In 2007 hadden Meiland en zijn vrouw Erica al eens hetzelfde geprobeerd met het Franse Chateau de la Brosse – dat avontuur werd op beeld vastgelegd in het Nederlandse programma 'Ik vertrek' – tot de vrouw des huizes heimwee kreeg naar Nederland.

'Chateau Meiland' werd onverwacht een kijkercijferhit en was vanaf juli 2019 ook bij ons te zien op Play5. In april van dit jaar liep het vierde seizoen af op de Vlaamse buis, waarin de Meilandjes terugkeren naar Nederland en Martiens biografie uitkomt: 'MARTIEN: van burgemeesterszoontje tot kasteelheer'. Na 2,5 maand waren er al ruim 140.000 exemplaren van het boek verkocht. Intussen liep in Nederland al het vijfde seizoen.

Met catchphrases als 'Wijneeeun' en 'Wat goééééd' was Martien Meiland de afgelopen jaren een absolute tv-hype, ook bij ons. Intussen staat zijn gerenoveerd kasteel in Frankrijk te koop en heeft de man zijn eerste filmrol te pakken.

Geraldine Kemper

Natuurlijk kan Geraldine Kemper niet ontbreken in dit lijstje, die eerder dit jaar nog op de Vlaamse televisie te zien was in 'Big Brother'. Kemper schopte het tot presentatrice in Nederland dankzij het programma 'Sterretje Gezocht', waar ze de overwinning binnenhaalde. Haar eerste presentatie-opdracht was tijdens 'Try Before You Die', een programma waarin mensen de kans kregen om de gekste items op hun bucketlist af te werken. Sindsdien is Kemper niet meer weg te slaan van de Nederlandse televisie.

Vorig jaar stond de presentatrice al naast Bartel Van Riet om 'Expeditie Robinson 2020' in goede banen te leiden, en begin 2021 vormde ze een duo met Peter Van de Veire voor 'Big Brother 2021'. "Het is super vet dat ik zo’n groot programma mag presenteren. Een project dat 100 dagen loopt en 24/7 doorgaat. Het is te gek om in een Vlaams-Nederlands team te werken!”, aldus Kemper in een persbericht.

Tijl Beckand

Deze Nederlandse tv-persoonlijkheid, die in eigen land bekendheid verwierf als improvisator in het immens populaire comedyprogramma 'De Lama's' (van 2004 tot 2008 op BNN), assisteerde Julie Van den Steen eerder dit jaar in de VTM-spelshow 'Game Of Talents', waarin BV's en BN'ers het tegen elkaar opnamen. Mensen met een uitzonderlijk talent betraden het podium, alleen was dat talent verborgen en moesten de bekende kandidaten raden wat dat talent precies was. 

Na 'De Lama's' timmerde Beckand aan zijn mediacarrière door zijn deelname aan verscheidene populaire tv-programma's op de Nederlandse televisie, zoals 'Ranking the Stars' en 'Wie ben ik?'. Hij strikte tal van presentatieopdrachten, zoals voor 'De Jongens tegen de Meisjes', 'Superstar Chef', 'Dancing with the Stars' en recent nog 'De Verraders'.

Series

Bekijk alles
Top