De Phoenix Suns staan er weer helemaal in de play-offs na een onderbreking van maar liefst 11 jaar. Dankzij een overwinning op de bezoekende Nuggets met een vernietigende 118-125 gaat de ploeg door naar de finale van de Western Conference. Dat de Suns hun plek in de zon weer hebben gevonden is te danken aan de wederopstanding van Chris Paul, die niet voor niets de bijnaam "Point God" heeft.
Alles gaat heel snel in de sportwereld en Chris Paul zou daar een perfecte illustratie van kunnen zijn. In de zomer van 2019, toen Houston opnieuw viel in de titelrace achter James Harden, zijn de spanningen voelbaar tussen de MVP van 2018 en zijn point guard. Franchise-executives hebben geen andere keuze dan hun oude bewaker in te ruilen voor Russel Westbrook.
 
Met zijn verhuis naar Oklahoma City Thunder en door de ruil met Westbrook, kwam Paul terecht in een team dat bijna van nul moest worden heropgebouwd. Sommigen namen de transfer van de toen 34-jarige basketter niet serieus, maar met een salaris van meer dan 39 miljoen Amerikaanse dollar toonde hij al gauw dat hij een geduchte tegenstander was. Fans vreesden voor het ergste als er wordt voorspeld dat de Thunder een moeilijk jaar zal meemaken, maar Chris Paul zorgde voor een kentering.
 
Een gids voor jongeren
 
Omringd door jonge wolven die zichzelf willen bewijzen, groeit Chris Paul stilaan uit tot een gids voor de City Thunder-spelers. Naast de uitstekende leider-passer Shai Gilgeous-Alexander, een veelbelovende speler, leren de teamleden de kneepjes van het vak van "CP3". Mede hierdoor zorgt het Thunder-team voor enkele zeer aangename verrassingen in het basketbalseizoen.
 
OKC neemt de vijfde plaats in de zeer moeilijke Western Conference en plaatst zich voor de play-offs. Daar krijgt Paul de kans om revanche te nemen op Houston, dat hem liet verkassen naar Oklahoma. Helaas voor Paul winnen de Rockets uiteindelijk het pleit, maar "Point God" bewijst dat hij op 35-jarige leeftijd een van de beste spelers van de competitie is.
 
Ondanks een perfecte Orlando-bubbel met 8 overwinningen in 8 wedstrijden, bleven de Suns nipt achter in de play-offrace. Maar er is een nieuwe dynamiek gaande, er ontbreekt niet veel om van de Suns een competitief team te maken. Eén iemand mankeert er nog: Chris Paul. Hij mag in november 2020 verhuizen naar Phoenix.
 
De beste versie van CP3
 
In Phoenix maakt Chris Paul kennis met coach Monty Williams. De twee mannen hebben elkaar al eerder gekruist. Het overlijden van de vrouw van de coach door een verkeersongeval een paar jaar geleden zorgde voor een warme band tussen de twee mannen. Met de getalenteerde Devin Booker en omringd door andere geweldige jongens, leidt Chris Paul de Suns naar de tweede plaats in de Western Conference, met een gemiddelde van 16 punten en 9 assists. Chris Paul toont dat hij een van de beste passers is in de geschiedenis van de NBA.
 
The Suns spelen in de eerste ronde van de play-offs tegen de titelverdedigers, de LA Lakers. Zij moeten het doen zonder LeBron James, die uitgeschakeld is door een blessure. In Game 1 escaleert de bezorgdheid in Phoenix wanneer CP3, na contact, zijn schouder vasthoudt. Desondanks schakelen de Suns de Lakers uit en nemen ze het op tegen de Nuggets van MVP Nikolas Jokic.
 
En daar zal Chris Paul uitmuntend presteren: een 4-0 succes met... 25,5 punten gemiddeld, 5,0 rebounds, 10,3 assists, 1,5 onderscheppingen en slechts 1,3 balverlies. Ook de percentages ogen verbluffend: 61,8% succes, 58,3% driepunters en... 100% op vrije worpen. Chris Paul toont hiermee dat hij de finesses van het spel tot in de puntjes beheerst en NBA-geschiedenis kan schrijven. Maar daarvoor moeten de Suns de Clippers of de Jazz eerst uitschakelen...
 
Je kan de NBA play-offs volgen op de kanalen van Eleven Sports, beschikbaar in de optie All Sports van Proximus Pickx.
 
Dit is het NBA-programma voor komend weekend op Eleven Sports:
 
Vrijdag 18 juni:
  • Hawks - Sixers: wedstrijd te volgen op Eleven Sports 2 vanaf 1u30