Voorval met Christian Eriksen zorgt voor emotioneel EK-verloop bij Nederlander Daley Blind

Voetbal | Met Nederland en Oostenrijk tegenover elkaar krijgen we vandaag misschien het bepalende duel voor de winst in Groep C. Beide naties wonnen namelijk hun openingsduel op dit EK. Voor de Nederlander Daley Blind werd het alvast een openingspot met een speciaal randje errond vanwege de gebeurtenissen rond de Deen Christian Eriksen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We hoeven je niet meer te vertellen wat er met Christian Eriksen is gebeurd tijdens de beruchte openingsmatch van Denemarken tegen Finland. Intussen wist de middenvelder een selfie te posten op sociale media om mee te delen dat het goed gaat met hem. Met de duim omhoog en een minzame lach liet hij de wereld weten dat hij aan de beterhand is.

Het voorval rond Eriksen sloeg in als een bom. Heel de wereld keek verbijsterd toe wat er gebeurde in het stadion van Kopenhagen. Voor de Nederlander Daley Blind, zelf actief op het EK, kwam het nieuws nog eens extra hard binnen.

Mentale horde

Als het over hartproblemen gaat, kan Blind namelijk een stevig mondje meepraten. In 2019 werd er bij de Nederlander namelijk een ontstoken hartspier vastgesteld. Hierdoor loopt hij sindsdien met een onderhuidse defibrillator rond. Die ging al eens tijdens een oefenwedstrijd af, Blind viel toen neer met hartproblemen.

Toen Blind zag wat er met ex-ploegmaat Eriksen gebeurde, viel het de verdediger enorm zwaar. Hij verliet in tranen het veld nadat hij met Nederland zijn openingsmatch had gewonnen tegen Oekraïne.

"Het had een grote impact op me", vertelde Blind bij de Nederlandse omroep NOS. "De situatie is voor hem verschrikkelijk. Maar het was ook voor mij moeilijk door wat ik heb meegemaakt. Niet alleen omdat Christian een heel goeie vriend is, maar ook door wat me zelf overkwam. Ik heb zeker overwogen om niet te spelen tegen Oekraïne. Ik heb een mentale horde moeten overwinnen, wat me gelukt is en waar ik ook enorm trots op ben.”

Gehavende achterhoede

Met Oekraïne werd ook de eerste sportieve horde genomen. Al scheelde het niet veel of Nederland moest tevreden zijn met een puntendeling. Nadat Oranje 2-0 voorkwam, knokte Oekraïne zich alsnog in de match door tot op 2-2 te komen. Pas in de laatste minuten van de reguliere speeltijd zorgde Denzel Dumfries voor de bevrijding.

En zo ontstond er opnieuw een discussie rond de Nederlandse achterhoede, die toch al enige tijd fel gedecimeerd is. Virgil Van Dijk ligt al enige tijd in de lappenmand en ook Matthijs De Ligt zag het openingsduel aan zich voorbij gaan door een liesblessure. Intussen trainde de verdediger van Juventus reeds mee met de groep, waardoor er toch een waterkansje bestaat dat De Ligt tegen Oostenrijk een basisplaats zal krijgen.

De terugkeer van De Ligt zou zeker voor wat rust kunnen zorgen achterin. Het was namelijk al de derde partij dit jaar waarin Nederland minstens twee goals incasseerde. Net voor het EK hielden de Schotten Nederland op een 2-2-gelijkspel in een oefenduel en eind maart smeerde Turkije het Oranjelegioen een 4-2-nederlaag aan.

Het EK-programma van donderdag 17 juni

Groep C

  • Oekraïne - Noord-Macedonië (15u)
  • Nederland - Oostenrijk (21u)
Groep B
  • Denemarken - België (18u)
Volg de EK-wedstrijden op de Eén en Canvas via Sporza op Pickx.be of via de Pickx-app. Beleef de wedstrijden nog intenser dankzij de interactieve ervaring van Proximus Pickx en ook Pickx Prono.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top