Vallende EK-sterren: Pavel Kuka

Sport | Pavel Kuka was één van de uitblinkers bij revelatie Tsjechië op het EK 96, waar het land als runner-up eindigde. In clubverband kon de aanvaller echter nooit hoge toppen scheren.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kuka debuteerde in augustus 1990 op zijn 22ste voor het toenmalige Tsjechoslowakije (later Tsjechië). Hij speelde tussen 1990 en 2001 87 wedstrijden in het nationale shirt, waarin hij 29 keer raak trof.
 
Op het EK 96 in Engeland was Tsjechië ondergebracht in poule C, met Duitsland, Italië en Rusland. De Tsjechen verloren hun openingsmatch met 2-0 van Duitsland, wonnen hun tweede van Italië en speelden hun derde gelijk tegen Rusland. Kuka scoorde toen de 0-2 met een weergaloze kopbal over de Russische doelman. Als tweede in de poule ging Tsjechië door naar de kwartfinales.
 
Daar wachtte Portugal, met sterren als Luís Figo, Paulo Sousa, Rui Costa en doelman Vitor Baia – die na het EK een transfer naar Barcelona maakte. Tsjechië was niet geïntimideerd in Villa Park in Birmingham: Kuka en co. verrasten vriend en vijand door de Portugezen te kloppen met 1-0 dankzij een doelpunt van Karel Poborský – die later zou uitgroeien tot Tsjechisch recordinternational.

Runner-up

In de halve finale stuntte Tsjechië nogmaals, ditmaal tegen Frankrijk. Op Old Trafford bleef het 0-0 na verlengingen, en dus moesten Zidane, Blanc, Thuram en co. strafschoppen nemen tegen de relatief onbekende Tsjechen. De Fransman Reynald Pedros miste, waarna Miroslav Kadlec de Tsjechen naar de finale en het delirium trapte vanop de stip. Kuka nam geen elfmeter.
 
Ook Duitsland haalde de finale na strafschoppen tegen gastland Engeland en een misser van huidig Engels bondscoach Gareth Southgate. Pavel Nedved en co. moesten op Wembley echter het onderspit delven tegen de Duitsers. Invaller Oliver Bierhoff werd de grote held van de Duitse natie door in de blessuretijd de 1-2 te maken. Kuka speelde de hele match.

Boegbeeld van Slavia Praag

Op Euro 2000, georganiseerd door België en Nederland, verging het de Tsjechen minder goed: ze werden uitgeschakeld in de poulefase. In een groep met Nederland, Frankrijk en Denemarken eindigden ze op de derde plaats.
 
Kuka werd in het seizoen 1997/1998 landskampioen met promovendus Kaiserslautern in de Bundesliga. Vlak voor het EK 96 was Kuka met Kaiserslautern nog gedegradeerd uit de Bundesliga, maar het won dat seizoen wel de Duitse beker. Nadien droeg Kuka nog het shirt van Nürnberg (1998–99) en Stuttgart (1999–2000), maar die passages draaiden uit op een ontgoocheling. Bij Stuttgart kwam hij in 24 matchen slechts één keer tot scoren.

In mei 2005 hing Kuka als speler van Slavia Praag – inmiddels zijn tweede passage bij de club – zijn voetbalschoenen aan de haak en werd voetbalmakelaar. Kuka was veruit het productiefst in zijn thuisland, voor de club van zijn hart Slavia Praag: hij scoorde er 96 keer in 10 seizoenen.

Fan van deze reeks? Herbeleef het ongelooflijke EK 2012 van de Italiaan Mario Balotelli.

Bekijk hieronder een samenvatting van de knotsgekke match Rusland-Tsjechië op het EK 96, waarin Pavel Kuka de 0-2 scoorde.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top