Het regime van Wit-Rusland is "niet meer op zoek" naar oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, die uit vrees voor vervolging naar het buitenland vluchtte. De autoriteiten schrapten haar van de lijst van meest gezochte personen, melden media die zich baseren op het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken.
Rusland, buurland en enige bondgenoot van Wit-Rusland, verwijderde Tichanovskaja eveneens uit de opsporingslijst. Volgens de Russen volgt het besluit van Wit-Rusland op de arrestatie van een andere dissident, de journalist Roman Protasevitsj. Hij zat in een Ryanair-vliegtuig dat, toen het boven Wit-Rusland vloog, door de machthebbers in Minsk gedwongen werd te landen zodat hij kon worden opgepakt.

Protasevitsj werd gisteren nog opgetrommeld voor een persconferentie. Een adviseur van Tichanovskaja noemde de gevangen dissident een gijzelaar die als een soort "trofee" wordt opgevoerd. Tichanovskaja zelf ging vorig jaar in ballingschap toen president Loekasjenko hardhandig optrad tegen demonstranten die hem beschuldigden van het manipuleren van de presidentsverkiezingen. Loekasjenko werd herkozen, maar volgens de aanhangers van Tichanovskaja is zij de eigenlijke winnaar.