Hoogtepunten in de EK-geschiedenis: de blunder van Arconada schenkt Frankrijk de zege

Sport | Het EK heeft door de jaren heen al talloze onvergetelijke momenten opgeleverd, die Proximus Pickx bundelt in deze reeks. In 1984 speelde gastland Frankrijk tegen Spanje: een wedstrijd die de geschiedenis zou ingaan omwille van een gruwelijke blunder. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

In 1984 vindt het EK plaats in Frankrijk. Het moet gezegd dat het format van toen in niets lijkt op dat van 2021. Destijds bestond het EK slechts uit twee poules van vier teams. De twee besten uit deze poules stootten meteen door naar de halve finales.
 
Gastland Frankrijk wou niet afgaan voor eigen volk, twee jaar na de gruwelijke uitschakeling in de halve finale van het WK. Op dit EK treffen Michel Platini en co. in hun groep Denemarken, Joegoslavië en België. Drie tegenstanders, drie overwinningen voor Les Bleus.

Bloedstollende halve finales

Spanje langs zijn kant kon zich met de hakken over sloot plaatsen voor de halve finale. In de derde match was het kantje boord: alle vier de ploegen in de poule konden zich bij aanvang van de derde wedstrijd nog kwalificeren voor de volgende ronde. De Spanjaarden en Portugezen kwamen als winnaar uit de strijd, ten koste van West-Duitsland en Roemenië. De halve finales bestonden dus uit Frankrijk-Portugal en Denemarken-Spanje.
 
De Fransen en Portugezen streden tot de allerlaatste seconden van de verlengingen. Een doelpunt van Platini bezorgde Frankrijk de finale: eindscore 3-2. De Spanjaarden hadden een strafschoppenreeks nodig na een 1-1, waarin ze aan het langste eind trokken – twintig jaar na de titel op eigen bodem wachtte opnieuw de finale.

Unieke kans voor 'Platoche'

De twee landen troffen elkaar in de finale op 27 juni in het Parc des Princes, gevuld met 47.000 toeschouwers die slechts één iets verwachtten: de eerste internationale trofee van Les Bleus. Na 45 minuten trokken beide teams richting kleedkamers met een brilscore op het bord. Maar daar zou snel verandering in komen.
 
In de 57ste minuut kregen de troepen van Michel Hidalgo een vrijschop op een aantrekkelijke plaats: de rand van het strafschopgebied. Met een scherpschutter zoals Platini achter de bal – die al acht treffers gemaakt had op stilstaande fases – steeg de nervositeit voor de Spaanse kooi. Het was een keerpunt in de match.

Een actie voor de geschiedenisboeken

Het Franse nummer 10 legt aan, maar de Spaanse doelman Luis Arconada strekt zich goed uit en vangt vlotjes zijn schot op. Althans, zo lijkt het. Het leer belandt onder zijn lichaam en glijdt door de druk van zijn lijf achter hem door – tergend traag rolt de bal over de doellijn. 1-0 voor Frankrijk. Spanje laat de kopjes niet hangen en zoekt naar een antwoord, maar in de slotfase neemt Bruno Bellone alle spanning weg.
 
Les Bleus kaapten zo hun eerste EK-titel weg in de geschiedenis, en Michel Platini werd verkozen tot beste speler van het toernooi. Hij werd ook topschutter met negen goals. Luis Arconada zou als schlemiel in de geschiedenisboeken belanden – hoewel hij best een aardige doelman was, zowel bij zijn club als in het nationale elftal. Tot op de dag van vandaag doet een doelman in de volksmond een ‘Arconada’ als hij een blunder begaat.
 
Fan van deze reeks? Lees alles over het gouden doelpunt van Trezeguet tegen Italië.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top