Er is geen abnormale radioactiviteit waar te nemen in de buurt van de kerncentrale van Taishan, in het zuiden van China. Dat heeft de Chinese regering vandaag bekendgemaakt. Eerder was er sprake van een "intern probleem" met een reactor, waarna ongerustheid optrad.
De kerncentrale van Taishan EPR, gebouwd met de Franse groep EDF, staat momenteel onder verhoogd toezicht, na een lekkageprobleem in de kern van een reactor. "Maar het gas dat vrijkomt in de lucht blijft binnen de toegestane limieten", verzekerde het Chinese energiebedrijf EGN gisterenavond al.

Eerder meldde de nieuwszender CNN dat de Amerikaanse regering een tip over een lek en een mogelijke "radiologische dreiging" onderzocht had. Het bedrijf had de Chinese autoriteiten ervan beschuldigd de limieten voor bestraling rond de kerncentrale te hebben verhoogd om te voorkomen dat de centrale zou moeten sluiten.

China heeft ongeveer vijftig functionerende reactoren. Wereldwijd hebben enkel de Verenigde Staten en Frankrijk meer reactoren. Vorige maand is de bouw van nieuwe reactoren in China in samenwerking met het Russische Rosatom gestart.