Een experimenteel geneesmiddel tegen COVID-19 van AstraZeneca voldoet niet aan het vooropgestelde doel van de klinische testen. Dat heeft de Britse farmaceut vandaag bekendgemaakt.
AstraZeneca maakte eerder al bekend klinische testen te willen doen met experimentele geneesmiddelen tegen het coronavirus. De voorbije maanden werden niet-gevaccineerde volwassenen, die blootgesteld waren aan een besmet persoon, behandeld met het testmedicijn, dat de experimentele naam "Storm Chaser" kreeg. 

Het medicijn heeft als doel om te voorkomen dat iemand die een eerste keer is blootgesteld aan het coronavirus, maar nog niet ziek is geworden, COVID-19 ontwikkelt. De onmiddellijke bescherming die het medicijn beloofde tegen de ziekte zou een cruciale rol spelen bij het verminderen van de impact van het virus tot iedereen immuniteit heeft opgebouwd.

Uit de resultaten blijkt dat het risico op het ontwikkelen van symptomen van COVID-19 verminderde met 33 procent, wat statistisch niet significant is. Het is nog onduidelijk wat AstraZeneca nu verder van plan is, maar de hoofdonderzoekers blijven erop vertrouwen dat het middel wel degelijk nut heeft in de strijd tegen het coronavirus.