Groen-parlementsleden Mieke Schauvliege en Björn Rzoska reageren scherp op de dading tussen Lantis en chemiebedrijf 3M. "Als klopt wat we lezen in de media dan hangt de Vlaamse regering stevig aan de leiband van chemiebedrijf 3M", stellen ze. Dat 3M 75.000 euro zou moeten betalen en de Vlaamse belastingbetaler voor 63 miljoen euro zou opdraaien, zit hen hoog. Dat wordt echter tegengesproken door Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).
"De kranten schetsten een beeld van een regering die al haar wapens tegenover een vervuilende multinational uit handen geeft", laken Schauvliege en Rzoska. "Laat ons even heel duidelijk zijn: een bedrijf dat wereldwijd miljarden winst maakt, betaalt nu een habbekrats om de vervuiling op te kuisen."

Ze zijn vooral gealarmeerd omdat de Vlaamse regering niet naar de rechtbank kan trekken om de vervuiler verantwoordelijk te stellen. "Het lijkt dus of Vlaamse ministers een bedrijf dat giftige stoffen loost onkwetsbaar maakt in een overeenkomst die een milieuschandaal moest verdoezelen." Beide oppositieleden merken op dat de dading in 2018 zou zijn afgesloten, dus onder de vorige Vlaamse regering. "Dat wijst erop dat toenmalig minister Ben Weyts (N-VA) op de hoogte was."

In een korte reactie in De Ochtend op Radio 1 stelt huidig minister Peeters dat de sanering van vervuilde grond sowieso een verantwoordelijkheid is van 3M.