Youri Tielemans wil zich dit EK nog laten opmerken bij de Rode Duivels. De middenvelder van Leicester City vreest ook de stevige concurrentie in de Belgische selectie niet.
Tielemans heeft er bij Leicester een prima seizoen opzitten, met winst van de FA Cup waarin hij in de finale tegen Chelsea met een prachtige pegel het enige doelpunt scoorde. Ook bij de nationale ploeg krijgt de 24-jarige middenvelder een steeds belangrijkere rol, zeker in afwezigheid van sterkhouders als Axel Witsel en Kevin De Bruyne. Tielemans nam zaterdag in Sint-Petersburg tegen Rusland (3-0 winst) veel initiatief, al leed hij een paar keer balverlies. 

"Mijn eerste dertig minuten waren moeilijk en niet wat ik ervan verwacht had", vertelde Tielemans vandaag in het nationale oefencentrum in Tubeke. "Er waren enkele fases waarbij ik mijn lichaam slecht gepositioneerd had om vooruit te spelen en enkele passen miste. De tweede helft liep het beter, in de lijn van mijn sterke seizoen. Ik probeerde toen het minder ging weer in de wedstrijd te komen en de bal op te vragen. Ik heb geleerd om niet meer weg te zakken in een wedstrijd. Hoe meer ik de bal raakte, des te beter ik me voelde. Dat we met 3-0 wonnen is ook goed voor het vertrouwen."

Tielemans groeide de voorbije maanden uit tot basisspeler bij de Rode Duivels, maar krijgt er weldra met Witsel en De Bruyne, die elke dag dichter bij hun rentree komen, te duchten concurrenten bij. Vreest hij weer naar de bank te verhuizen? "Het is aan de trainer om te bepalen met welk systeem en welke spelers hij de wedstrijd start", zei Tielemans. "Aan ons om de taken op het veld uit te voeren en hard te werken. Concurrentie is goed. Iedereen voelt zich deel van de groep en geeft alles voor hetzelfde doel."

De Belgen nemen het donderdag in Kopenhagen op tegen Denemarken, in een duel waar de schaduw van Christian Eriksen zal boven hangen. "Het wordt dan ook een emotionele wedstrijd. Het is onmogelijk om op enkele dagen te vergeten wat er gebeurd is. Maar we zullen moeten opletten. Ik ken de mentaliteit van mijn ploegmaat Kasper Schmeichel, hij zal er zeker motivatie uit putten. Ik heb hem een boodschap gestuurd om hem en zijn teammaats te steunen."

Tielemans gaf verder ook aan dat hij niet met zijn toekomst bij Leicester bezig is. Zijn naam duikt immers op bij absolute topclubs als Liverpool. "Mijn focus ligt op het EK en sterke wedstrijden spelen bij de nationale ploeg", klonk het kort maar krachtig.