Vier nationale kampioenschappen wielrennen bij de elite, mannen en vrouwen, zullen worden gehouden in Binche in de provincie Henegouwen. Dat hebben Belgian Cycling, de Belgische wielerbond, en de stad Binche aangekondigd op de bondszetel in Tubeke. De stad, vooral bekend om haar carnaval met de Gilles van Binche, zal in 2024 voor het eerst gastheer zijn voor de nationale kampioenschappen tijdrijden. Die zullen ook in 2029 neerstrijken in Binche. De wegkampioenschappen in de stad zijn voor 2025 en 2030.
Binche, een echte wielerstad sinds de oprichting van de wedstrijd Binche-Doornik-Binche in 1911, heeft al enkele mooie bladzijden in de wielergeschiedenis geschreven. In 2009 was ze gastheer van de nationale kampioenschappen bij de beloften en de elite zonder contract en in 2018 van de nationale kampioenschappen bij de elite, waar Yves Lampaert en Annelies Dom wonnen. De Henegouwse stad organiseerde ook, samen met ASO (Amaury Sport Organisation), de start van de Waalse Pijl in 2013 en 2017, en in 2019 was ze het decor voor de start van de derde etappe van de Ronde van Frankrijk richting Epernay.

In Binche vindt ook elk jaar de Waalse semi-klassieker plaats die het Belgische profseizoen afsluit, Binche-Chimay-Binche. Die wordt dit jaar op 5 oktober gehouden. Het vrouwenpeloton krijgt er dit jaar voor het eerst de kans om zich te tonen tussen Chimay en Binche.

"We bedanken het stadsbestuur van Binche voor het engagement op lange termijn", zegt Tom Van Damme, voorzitter van Belgian Cycling. "Wij hopen dat Binche een voorbeeld zal zijn voor andere steden in Wallonië om nationale kampioenschappen te organiseren, zowel bij de profs als bij de jeugd."

"We zijn erg blij dat we een overeenkomst met Belgian Cycling hebben ondertekend voor vier Belgische kampioenschappen bij de elite", aldus Laurent Devin, burgemeester van Binche. "Wij zijn trots op onze wielerstad, haar organisaties en het Intermarché-Wanty-Groupe Gobert-team, waarvan het hoofdkwartier op ons grondgebied is gevestigd. We hebben ook onze aanvraag ingediend bij de ASO voor een nieuwe start van de Waalse Pijl. Wij zullen hetzelfde doen voor het vertrek van een etappe van de Ronde van Wallonië binnen 10 jaar en we hopen tegen 2030 de Ronde van Frankrijk hier een keer te laten starten. We stellen geleidelijk aan de budgetten voor de vier aangekondigde kampioenschappen ter beschikking, dat wil zeggen 30.000 euro per tijdritkampioenschap en 250.000 euro per wegkampioenschap. De parcours van de kampioenschappen moeten nog door Belgian Cycling worden gevalideerd, maar zeker is dat de Grote Markt van Binche het zenuwcentrum van de starten en aankomsten zal zijn."