Op avontuur met het COOL Festival in het Leuvense Depot

Eindelijk kunnen de concertzalen opnieuw open en Het Depot in Leuven komt meteen op de proppen met COOL Festival, een viering van alles wat met funk, soul, afrobeat, jazz en hiphop te maken heeft. Maak je op voor drie avontuurlijke dagen met heel wat Belgische toppers en bands met een unieke sound. 

MEYY, EMY en Ashley Morgan

De openingsdag op donderdag 17 juni trekt volop de kaart van de neo-soul en de hiphop. Tristan, of de ‘Vlaamse Melanie de Biasio’ sluit de avond bijvoorbeeld af met een dj-set. Maar voordien is het eerst genieten van MEYY. “Een popster in wording”. Zo wordt de Brusselse zangeres en producent Charlotte Meyntjes – ze treedt op als MEYY – omschreven. Vorig jaar bracht ze ‘Spectrum’ uit, een EP waarop R&B, neo-soul, pop en hypnotiserende loops elkaar kruisen. Haar fragile, sensuele muziek weet ook het buitenland te bekoren want dankzij een nominatie voor de Red Bull Elektropedia Awards in de categorie ‘Beste EP’ wordt ze ook daar opgemerkt. 

EMY brak in 2018 door dankzij een derde plaats in Humo’s Rock Rally en sindsdien schrikken stemmen links en rechts er niet voor terug om de in Parijs geboren zangeres met Afrikaanse roots Emy Kaboré te omschrijven als een van de grootste muzikale talenten van ons land. Haar debuut-ep ‘Weary Purple” viel erg in de smaak. Zo werd het nummer ‘Unfinished’, met die zinderende soulstem van haar, opgepikt door Radio 1 en werd het al meer dan 800 000 keer beluisterd op Spotify. Met haar liveband trad ze al op als support act voor Kokoroko.

Ashley Morgan geldt als een van België’s meest opwindende producers/rappers van het moment. Onder zijn alter ego LTGL maakte de Limburger al snel furore – zowel Gaslamp Killer, Ras G en Gilles Peterson vielen voor zijn beatwerk. Hij kon zelfs tekenen bij zijn droomlabel en een internationaal agency maar de Hasselaar was niet tevreden met zijn werk en wilde zich herbronnen. Als Ashley Morgan brengt hij nu gloednieuwe muziek uit, een kruising tussen hiphop, electronica en bedroom pop
 

Black Flower en Schroothoop

De jazzscène in Londen bloeit volop maar de internationale pers is ook lovend voor wat er op dat gebied in ons land gebeurt. Een van die bands die internationaal opvalt is Black Flower, een vijfkoppig hybride jazzcombo onder leiding van saxofonist/fluitist Nathan Daems dat Ethiojazz en Oriëntaals mengt met afrobeat en dub die vrijdag 18 juni in Het Depot speelt. Wat wil je? Drummer Simon Segers maakt ook het mooie weer bij De Beren Gieren en cornetspeler Jon Birdsong speelde nog bij Beck, Calexico, dEUS en Flat Earth Society. 

Ook de Brusselse band Schroothoop krijgt de handen op elkaar. Vorig jaar wist het drietal te verbazen met ‘Klein Gevaarlijk Afval’, een dansbare mix van jazz, oosterse muziek en Cubaans-Afrikaanse ritmes. Meer nog: niets van wat weggeworpen wordt is veilig voor het instrumentale trio. Hun fluiten, klarinetten en tuba’s zijn bijvoorbeeld gemaakt van pvc, hun drumstel uit bidons, blik en oud ijzer en de bas uit een werfemmer en wasdraad. Die homemade-instrumenten van Brussels meest ecologische band zorgen uiteraard voor een unieke sound. 
 

Black Gravity Rhythms’ night

Het Cool Festival sluit af op zaterdag 19 juni met een 'Black Gravity Rhythms’ night. AliA en DTM Funk trappen de avond af met hun mix van house, tribal en downtempo. Vorige maand brachten ze de eerste ‘Black Gravity Rhytms’ compilatie uit op San Kofa, het platenlabel van DTM, en hun avond staat dan ook in het teken van die nieuwe release, met werk van getalenteerde buitenstaanders zoals Kodäma, Cheri Moya en Abase, 
 
Ook de Brussels jazzband Echt! zet volop in op elektronische muziek en nieuwe effecten. Met hun home-sound spelen ze een set zoals een dj dat zou doen. En de avontuurlijke driedaagse wordt afgesloten door Pippin, een geluidskunstenaar wiens muziek zich situeert in de richting van klinkende namen als Flying Lotus en Arca. 
 
Voor meer info kan je terecht op de site van Het Depot. Het Cool Festival vindt plaats van donderdag 17 juni tot en met zaterdag 19 juni. De inkom is 10 tot 13 €.


Muziek

Bekijk alles
Top