Dinsdag worden op het EK voetbal de eerste wedstrijden in poule F, de "groep des doods", afgewerkt. Om 21 uur is er de clash tussen wereldkampioen Frankrijk en Duitsland in München. Eerder op de avond (vanaf 18u) staat titelverdediger Portugal in Boedapest tegenover Hongarije.
Sinds de introductie van de poulefase in 1980 verloren zowel de Fransen als de Duitsers nog nooit hun eerste groepsmatch. Of deze opmerkelijke statistiek betekent dat het duel in de Allianz Arena dan ook op een brilscore zal eindigen, is echter de vraag. Les Bleus beschikken met Mbappé, Griezmann en de teruggekeerde Benzema immers over heel wat vuurkracht voorin. Van hen wordt verwacht dat ze hun land naar een eerste EK-titel sinds 2000 loodsen, toen het toernooi in België en Nederland plaatsvond. 

De Fransen wonnen bovendien de laatste twee duels van hun Duitse rivalen, op het EK 2016 in de halve finale (2-0 dankzij goals van Griezmann) en in oktober 2018 in de Nations League (2-1).

Duitsland geniet dinsdagavond wel van het thuisvoordeel, al is dat relatief. Er mogen als voorzorgsmaatregel in de strijd tegen corona immers slechts 14.000 supporters binnen in het stadion van Bayern München, onder wie een 2.000-tal Fransen, goed voor een bezetting van amper twintig procent. 

Portugal begint zijn jacht op een titelverlenging in een volle Puskas Arena in Boedapest met een wedstrijd tegen 'zwakke broertje' Hongarije. Op het EK van 2016 speelden ze ook al tegen elkaar en werd het in Lyon 3-3. Nieuw puntenverlies lijkt, met het oog op wat nog volgt, uit den boze voor Cristiano Ronaldo en co. De laatste generale repetitie, een vlotte 4-0 zege tegen Israël, verliep alvast naar wens. De selectie werd vorige week wel opgeschrikt door de positieve coronatest van Joao Cancelo. De rechtsachter van Manchester City werd vervangen door Diogo Dalot (AC Milan).

Cristiano Ronaldo wordt dinsdag overigens de eerste speler die op vijf verschillende EK's minstens een wedstrijd heeft gespeeld. De Spaanse doelman Iker Casillas was ook present op vijf EK's maar speelde niet altijd.