Vanaf september zullen naast de problemen voor het autoverkeer en eventuele hinder op het openbaar vervoer ook structurele meldingen over problemen voor fietsers worden opgenomen in het VRT-verkeersbulletin. Dat meldt De Grote Versnelling, het samenwerkingsverband tussen de Vlaamse overheid, de provincies en de lokale besturen om het woon-werkverkeer met de fiets te stimuleren. Daarnaast zal er onder de noemer "Bike for Life" ook jaarlijks een grootschalige fietstocht voor het goede doel georganiseerd worden waarbij werkgevers gestimuleerd worden om hun personeel met de fiets naar het werk te laten komen.
De Vlaamse regering wil ten laatste tegen 2025 het aandeel van de fiets in functionele verplaatsingen opkrikken tot 20 procent. Momenteel is dat nog zowat 16 procent. Met het project "De Grote Versnelling" worden verschillende stakeholders samengebracht om die ambitie kracht bij te zetten en zogenaamde "fietsdeals" te maken. Dat zijn concrete samenwerkingsprojecten om het fietsgebruik te stimuleren.

Maandag werden de eerste twee fietsdeals officieel afgeklopt. Het gaat om het inkapselen van structurele fietsmeldingen in het verkeersbulletin van de VRT en om het jaarlijks organiseren van een fietstocht voor het goede doel.

Vanaf september zal het verkeersbulletin info specifiek voor fietsers bevatten. Het gaat dan onder meer om obstakels, afgesloten fietsroutes of fietsongevallen. Via een lokaal platform zullen zowel individuele gebruikers als overheden meldingen kunnen toevoegen en wijzigen.

Daarnaast wil de Fietsersbond met Bike for Life jaarlijks werkgevers en werknemers aanzetten om naar het werk te fietsen ten voordele van een goed doel. Met het WK wielrennen, dat in september in België plaatsvindt, moedigt de Fietsersbond iedereen aan om van 1 tot en met 23 september met de fiets naar het werk te pendelen. Het ingezamelde bedrag gaat naar Kom op tegen Kanker, de charity partner van het WK. Het doel is om 50 werkgevers en 2.000 werknemers samen 19.000 fietsritten en 160.000 kilometer te laten afleggen.

De komende weken en maanden zullen er nog andere fietsdeals volgen.