Onze cinematips voor de meerwaardezoeker

Nu de cinemazalen weer open gaan en een pak films na lang wachten eindelijk op groot scherm vertoond kunnen worden, besluipt ons een ander probleem: de keuzestress! Daarom selecteerde Proximus Pickx enkele films die uitstekende kritieken kregen en de meerwaardezoekers zeker niet zullen teleurstellen. Dit zijn onze cinematips.

Drunk

Wat kunnen we nog zeggen over deze alom geprezen film van de Deense cineast Thomas Vinterberg? De bekroning met het beeldje voor de beste niet-Engelstalige film op de Oscaruitreiking zou eigenlijk het sterkste argument moeten zijn om deze film aan te raden. We grasduinen nog even in de recensies om je helemaal te overtuigen van deze film over leerkrachten die bij wijze van experiment constant tipsy blijven.
 
De recensenten van het toonaangevende rogerebert.com prezen de manier waarop Vinterberg clichés vermijdt en de keuze voor Mads Mikkelsen als hoofdrolspeler. “Er is in zijn acteerprestatie geen enkele valse noot te bespeuren in deze film die net zo goed rond brede humor en doldwaze komische situatues had kunnen draaien”, klinkt het. De New York Times beaamt die gedachte. In ons land was de pers ook lovend. De Standaard schreef: “‘Drunk’ smaakt als een frisse pint op een vrolijk terras. Het is deugddoende cinema, meeslepend en oprecht, met liederlijke scènes waar de energie en de vriendschap van afspatten. Dat moet je gewoon ervaren op het grootste scherm.” Je hoort het: een avondje cinema met een afluiter op een terras is met deze film een sterke aanrader.

Wolfwalkers

Wolfwalkers’ mikt op een jonger publiek, maar ook voor volwassenen - met of zonder kroost - is er heel wat in te vinden om van te genieten. Deze Ierse 2D-animatiefilm vertelt op het eerste gezicht niet het meest vernieuwende verhaal, maar doet dat wel op een uitstekend kwalitatieve manier. De animatiestijl is traditioneel, maar tot in de puntjes uitgevoerd en onderstreept door een prachtige, folkloristische soundtrack. En dat is ook de recensenten niet ontgaan.
 
Zo noemt de krant The Guardian de film “een heerlijk meesterwerk van Ierse animatie” en zegt entertainmentwebsite Polygon dat de animatiestudio zich met deze film bij de groten der aarde voegt. “Een van de meest indrukwekkende films van het jaar”, klinkt het. Het Belang van Limburg schreef in zijn recensie ook dat ‘Wolfwalkers’ een van de beste animatiefilms van 2020 was. De prent werd dan ook genomineerd voor de BAFTA’s, de Golden Globes én de Oscars. Het enige minpunt dat in onze vaderlandse recensies naar voor komt: de Nederlandse voice-over laat soms wat te wensen over. Probeer deze dus misschien in het originele Engels te zien als je kan.

Slalom

De Franse film ‘Slalom’ bezorgde recensenten over de hele wereld koude rillingen. Het sportdrama raakt aan gevoelige actuele thema’s zoals #MeToo en misbruik in de sportwereld. Een 15-jarig toptalent in het slalomskiën, Lyz (revelatie Noée Abita), wordt gecoacht door de gewezen skiër Fred, gespeeld door Brusselaar Jérémie Renier (‘L’Enfant’). Maar hoe groter haar ambitie wordt om de beste te worden, hoe verder hij gaat in de ongezonde machtsrelatie, die helemaal ontaardt.
 
Knack Focus noemt de film een innemend debuut en heeft lof voor de acteerprestaties, naast de sobere en kille manier waarop alles in beeld is gebracht. De wilde skiscènes dienen dan weer als uitlaatklep voor de voelbare spanning tussen de coach en zijn pupil. “Waar eindigt gezag en begint misbruik? Waar eindigt passie en begint een strafrechterlijk vervolgbaar feit? Het is een complex parcours dat Favier in haar akelig delicate debuut verkent, maar ze doet het zonder preuts weg te kijken of sensatiegeil in te zoomen”, aldus Focus Knack. De recensenten van rogerebert.com strooien ook met de lovende woorden. Zij noemen de film kinetisch, magisch, clean, belangrijk en gevoelig.

Films

Bekijk alles
Top