IJsland charmeert heel Europa en zorgt voor een voetbalsprookje

Voetbal | In 2016 nam IJsland voor het eerst deel aan een Europees Kampioenschap. De eilandbewoners verrasten vriend en vijand en zorgden voor een absoluut voetbalsprookje. Dat mocht Engeland aan den lijve ondervinden…

Door Pickx

Deel dit nieuws

IJsland had een spelerskern die voor elkaar knokte, met de 37-jarige Eidur Gudjohnsen als bekendste naam in de selectie. De ex-spits van onder meer FC Barcelona en Chelsea kwam amper 14 minuten in actie tijdens twee invalbeurten. Zijn beste tijd was achter de rug, maar dit unieke moment wilde hij niet missen met zijn land. IJsland zat in een groep met Portugal, Hongarije en Oostenrijk.

Ze stuntten meteen door 1-1 te spelen tegen Portugal. In de tweede wedstrijd kwam er ook een draw tegen Hongarije (1-1) en in de laatste groepswedstrijd moest er gewonnen worden van Oostenrijk. Dat gebeurde met 2-1 en de beslissende treffer viel in de 94ste minuut. IJsland naar de 1/8ste finales.

Onverzettelijk IJsland

Daar trof het Engeland en niemand gaf IJsland een kans. De Engelsen waren de grote favoriet met spelers als Wayne Rooney, Raheem Sterling en Harry Kane. Rooney zorgde al na vier minuten voor de 1-0 na een strafschop en velen dachten dat Engeland een makkelijke zege zou boeken. Niets was minder waar, want IJsland speelde al heel het toernooi met een zeer groot hart.

Ragnar Sigurdsson zette de bordjes twee minuten later al gelijk en het geloof in een stunt werd nog groter toen aanvaller Kolbeinn Sigthorsson na 18 minuten de 1-2 scoorde. Engeland moest aan de bak, maar de onverzettelijkheid van IJsland gaf de doorslag en zij wisten de kwalificatie over de streep te trekken. In de kwartfinales was Frankrijk met 5-2 veel te sterk.

De thunder-clap

Het was een genot om de IJslanders aan het werk te zien, ook naast het veld. Ze introduceerden na een wedstrijd immers de ‘thunder-clap’. Het concept is eenvoudig: de spelers en/of supporters klappen ritmisch in hun handen en roepen telkens luid "Huh!". Eerst traag en dan steeds sneller. Het werd nadien door tal van landen en clubs overgenomen en het werd een echte hype in het voetbal. IJsland was in 2016 misschien wel de leukste ploeg op het EK.

Andermaal… In sport is alles mogelijk!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top