De Ecuadoraan Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) heeft zondag de eindzege geboekt in de Ronde van Zwitserland door enkele aanvallen van zijn Colombiaanse uitdager Rigoberto Uran af te slaan. De Zwitser Gino Mäder (Bahrain-Victorious) won de laatste etappe van de WorldTour-koers, een korte maar pittige bergrit van 159 kilometer met start en aankomst in Andermatt.
Na de dominante tijdritwinst van Uran op zaterdag had Carapaz nog amper zeventien seconden voorsprong in het klassement, maar de Ecuadoraan kraakte zondag niet tijdens de beklimmingen van drie hoge bergpassen: de Oberalppas, de Lukmanierpas en de Gothardpas. Op die laatste klim (op kasseitjes!) kwamen er twee prikken van Uran, maar Carapaz reageerde gezwind en kon bovendien rekenen op een sterke ploeg om hem uit de wind te zetten.

In het eindklassement heeft Carapaz nog altijd zeventien seconden voorsprong op Uran. De 28-jarige Ecuadoraan, in 2019 nog goed voor eindwinst in de Giro, is de opvolger van zijn ploegmaat Egan Bernal, de eindwinnaar van de Ronde van Zwitserland editie 2019. Door het niet-starten van wereldkampioen Julian Alaphilippe, derde in de stand maar naar huis om zijn hoogzwangere vrouw bij te staan, sluit de Deen Jakob Fuglsang de Ronde van Zwitserland af als derde, op 1:15 van Carapaz.

De dagzege in de slotetappe ging naar de 24-jarige Zwitser Gino Mäder, eerder dit jaar ook al de beste in de zesde etappe van de Ronde van Italië. Mäder maakte in de afdaling van de slotklim als enige de oversteek naar de ontsnapte Michael Woods en klopte de Canadees daarna in de sprint met twee. De Italiaan Mattia Cattaneo pakte voor Deceuninck - Quick Step de derde plaats in de daguitslag, op negen seconden van Mäder.

Ook verschillende Belgen konden zich laten zien op de slotdag. Dries Devenyns, Tiesj Benoot en Mauri Vansevenant schoven mee in een omvangrijke kopgroep, maar nadat zij werden teruggegrepen was het Maxim Van Gils die het langst aan kon haken bij de klassementsrenners. De 21-jarige Antwerpse neoprof van Lotto Soudal finishte uiteindelijk als zestiende in de rit. Benoot is de eerste Belg in de eindstand: vijftiende op 9:22 van Carapaz.