Engeland heeft zondag zijn eerste EK-wedstrijd winnend afgesloten. De Engelsen wonnen op Wembley met 1-0 van vicewereldkampioen Kroatië en namen zo revanche voor de verloren halve finale op het WK drie jaar geleden in Rusland. Raheem Sterling zorgde twaalf minuten na rust voor de enige treffer van de middag. Het is voor Engeland de eerste overwinning ooit in een openingsmatch van een EK.
Engeland begon in een zeer hoog tempo aan de partij. Foden krulde de bal al in de zesde minuut tegen de paal. Er was veel druk naar voren en Kroatië hapte naar adem. Ook Phillips en Kane kwamen in de openingsfase dichtbij een doelpunt, maar vervolgens stropte het Engelse spel. Kroatië kreeg meer controle en legde met middenveldspel de Engelse aanval het zwijgen op.

Na de pauze was het Kroatië dat voor het eerste gevaar zorgde met een schot van Modric, pal op Pickford. Engeland schoot wakker en combineerde plots door het hart van de Kroatische defensie. Phillips bediende Sterling en die trapte de bal onder grote druk van Vrsaljko voorbij doelman Livakovic. Kane miste op het uur een grote kans op de 2-0 en knalde vervolgens zelf hard tegen de paal. Hij was even groggy maar kon de strijd toch verderzetten. Ook Mount en Sterling kwamen dichtbij een tweede Engelse treffer. Jude Bellingham viel nog in en werd zo de jongste speler ooit op een EK. Engeland verdedigde in de slotfase haar krappe 1-0 voorsprong. Een onmondig Kroatië slaagde er niet meer in een slotoffensief in elkaar te steken. Het bleef 1-0.

Zondag is er in groep D in Glasgow nog Schotland-Tsjechië. Op de volgende speeldag, komende vrijdag, treft Engeland Schotland in een Britse derby op Wembley. Kroatië en Tsjechië ontmoeten elkaar op dezelfde dag in Glasgow.