Maandag staan er op het EK voetbal opnieuw drie groepswedstrijden op het programma. Schotland en Tsjechië bijten om 15 uur de spits af met de tweede match in groep D. Later op de dag is er met Polen-Slovakije en Spanje-Zweden de eerste speeldag in groep E.
Voor Schotland moet het een groot feest worden op Hampden Park in Glasgow. De Schotten zijn voor het eerst sinds het WK van 1998 opnieuw van de partij op een groot toernooi. Sportief lijkt het echter geen makkelijke klus te zullen worden. De Schotse selectie telt met Liverpool-linksachter Andrew Robertson maar één grote naam. Jack Hendry (Oostende) is er ook bij. De Schotten wisten zich via barragewinst tegen Servië te plaatsen voor het EK. In de kwalificaties werden ze in de poule van de Rode Duivels derde. In Brussel werd met 3-0 verloren, in Glasgow met 0-4. Tsjechië van zijn kant bewees dit voorjaar in de WK-kwalificatiewedstrijd in Praag tegen de Rode Duivels (1-1) nog een zeer stugge tegenstander te zijn. Het team van Premier League-revelatie Tomas Soucek (West Ham) was er niet bij op het WK in Rusland, maar miste sinds 1996 geen enkel EK. Michael Krmencik (PAOK, ex-Club Brugge), Jakub Brabec (Viktoria Plzen, ex-Genk) en Matej Vydra (Burnley, ex-Club Brugge) hebben een verleden in de Jupiler Pro League.

Pittig detail: de Tsjechen pikten voor het toernooi de uitvalsbasis van de Schotten, het nationale trainingscentrum in Edinburgh, in. Tsjechië was immers eerder geplaatst voor het EK dan Schotland. Maar uiteindelijk ging het Tsjechische trainingskamp in Schotland toch niet door vanwege de strenge coronamaatregelen ter plaatse. Tsjechië bereidde zich dus alsnog voor in Praag.

Voor Spanje staat er maandag ook meteen druk op de ketel tegen Zweden. La Roja kende een bijzonder woelige voorbereiding met een coronabesmetting bij kapitein Sergio Busquets en de daarop volgende verplichte quarantaine voor alle spelers. Een parallelle bubbel werd gecreëerd met reservespelers, maar die mochten zaterdag toch opnieuw beschikken nadat de rest van de selectie coronavrij was verklaard. Na de tegenvallende resultaten op het WK van 2014 (eerste ronde), EK van 2016 en WK van 2018 (telkens achtste finales) zullen de Spanjaarden ongetwijfeld nog eens willen schitteren. Of het mogelijk is de hoogdagen van tussen 2008 en 2012 te doen herleven, met twee Europese titels en een wereldtitel, is afwachten. Sergio Ramos is zoals bekend niet van de partij na een seizoen vol fysieke tegenslagen.

Ook Zweden kende zijn pech in de voorbereiding. Dinsdag testten Dejan Kulusevski en Mattias Svanberg positief op COVID-19, waardoor zes extra spelers werden opgeroepen om achter de hand te houden bij verdere coronabesmettingen. Zover kwam het uiteindelijk niet. Zweden kon op de vorige drie EK's telkens de groepsfase niet overleven. Even leek het erop dat Zlatan Ibrahimovic op het EK zijn comeback zou maken voor de Zweden, maar zijn rentree werd gedwarsboomd door een blessure.

In Polen-Slovakije tot slot is het uitkijken naar Robert Lewandowski. De topaanvaller van Bayern München vond het voorbije seizoen blind de weg naar doel en verbrak het doelpuntenrecord in de Bundesliga van de legendarische Gerd Müller, met maar liefst 41 treffers. Slovakije is de underdog van de groep. De Slovaken, met Patrik Hrosovsky (KRC Genk), in de rangen, zijn aan hun tweede EK toe. In 2016 schopten ze het tot de achtste finales, waarin ze verloren van Duitsland.