De topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus wil dat binnen een jaar minstens 70 procent van de wereldbevolking gevaccineerd is. Daarvoor roept hij de hulp in van de G7. Het doel moet bereikt worden tegen de volgende G7-top, die in 2022 in Duitsland zal doorgaan, zei hij tijdens een virtuele persconferentie.
De WHO-topman erkent dat dat doel niet zomaar bereikt zal worden, maar veel grotere inspanningen zal vragen dan tot nu toe zijn gepland. Toch is het volgens Tedros haalbaar. De productiecapaciteiten zouden tegen die tijd kunnen worden verhoogd.
De G7-landen, waartoe de VS, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Japan en Canada behoren, hebben als doel gesteld om tegen volgend jaar minstens een miljard vaccindoses te doneren aan armere landen. Volgens de WHO zijn er echter elf miljard nodig. 
Dat aantal dosissen hoeft niet volledig via donaties te worden bereikt, aldus Tedros. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel wil de G7-groep het mogelijk maken om 2,3 miljard vaccindoses te verspreiden. Het is nog onduidelijk of het daarbij alleen om donaties zou gaan of ook om export of financiering van Covax. 
De directeur-generaal van de WHO roept de rijkere landen op om meer solidariteit te tonen. Dat kan door technologie te delen en patenten op vaccins op te schorten. "We lopen de race van ons leven, maar het is geen eerlijke race en de meeste landen zijn nog maar net over de startlijn", klinkt het.