Na hun strijd in de halve finales staan Novak Djokovic en Stefanos Tsitsipas zondag tegenover elkaar in de finale van de French Open. Djokovic krijgt de kans om geschiedenis te schrijven, terwijl Tsitsipas voor de grootste uitdaging van zijn carrière staat.
Een kleine aardbeving heeft vrijdagavond de Parijse gravelbaan door elkaar geschud. Na een vier uur durende strijd versloeg Novak Djokovic Rafael Nadal, 13 keer kampioen op de Parijse gravelbaan, in vijf sets. De Spanjaard was op weg naar zijn 21ste Grand Slamtitel. Het was pas de derde nederlaag van Nadal in 108 wedstrijden op Roland Garros.
 
Djokovic, die in 2016 al won in Parijs, treft nu de Griek Stefanos Tsitsipas in de finale en zal mikken op een 19de Grand Slamtitel. Als hij wint, komt hij één punt dichter bij het record van 20 titels, dat in handen is van Roger Federer en Nadal. De Serviër, die nog een paar jaar aan de top staat, mag nog groot dromen voor het einde van zijn carrière.
 
Grieks wonderkind
 
Maar de taak van de nummer één van de wereld zal allesbehalve gemakkelijk zijn tegen Tsitsipas. Het Griekse wonderkind, dat al won in Monte Carlo en Lyon en de finale bereikte in Barcelona, is simpelweg de beste speler op gravel dit seizoen. Hij heeft de hele twee weken indruk gemaakt en heeft zijn eerste Grand Slamfinale bereikt door Alexander Zverev in de halve finales te verslaan.
 
Met zijn 22 jaar heeft Tsitsipas een nieuwe mijlpaal in zijn carrière bereikt en is hij de jongste speler die een majorfinale heeft bereikt sinds Andy Murray in 2010. Het is een symbool van een nieuwe generatie spelers die niet bang is om het tegen de wereld op te nemen en het bevestigt dat de Griek, die zich op alle ondergronden goed lijkt te voelen, de volgende generatie is achter de "Big 3". Tot dan toe had de Athener zijn eerste drie halve finales van Grand Slam verloren (Australian Open 2019 en 2021, Roland Garros 2020).
 
Ander soort uitdaging
 
Tsitsipas zal niet zonder veel ervaring aan de wedstrijd van zondag op het Philippe-Chatrier-court beginnen. In zeven ontmoetingen heeft de Griek Djokovic al twee keer verslagen. Elke keer was het in een Masters 1000-toernooi op hard court. De nummer 4 van de wereld weet echter dat het verslaan van een speler van het kaliber van Djoko in een best-of-five-setsmatch op een Grand Slam een ander soort uitdaging is.
 
Vorig jaar was het de Serviër die een einde maakte aan zijn parcours op de Parijse gravelbaan. In een halve finale die bijna vier uur duurde, maakte Tsitsipás na een trage start gelijk, voordat hij in de vijfde set fysiek haperde. De laatste keer dat de twee elkaar ontmoetten was in Rome in mei, toen Djokovic ook de partij won. Maar nu is het tijd voor de Griek om wraak te nemen, en hij heeft alle kaarten in handen om het tot de grote jongens te schoppen.
 
Volg de finale van Roland Garros tussen Novak Djokovic en Stefanos Tsitsipas op zondag vanaf 14u30 op Eurosport 1.