De Ronde van België is ook een vrouwenwedstrijd. Dit jaar wordt de 9ste editie gevierd, die eigenlijk al een jaar geleden had moeten plaatsvinden. De coronapandemie heeft het evenement uitgesteld, maar dit seizoen is alles weer normaal en gaat de show gewoon door.
De organisatoren van de Lotto Belgium Tour, die oorspronkelijk gepland was van 24 tot 27 juni, hebben besloten hun evenement enkele dagen vroeger te zetten. De reden is eenvoudig: niet concurreren met La Course, het door ASO georganiseerde evenement voor vrouwen. Dat vindt plaats op 26 juni in Bretagne, tussen Brest en Landerneau.
 
De Ronde van België vindt plaats van 22 juni tot en met vrijdag 25 juni en gaat dinsdag van start in Wallonië met een tijdrit van 9 kilometer in Chimay die de renners die op het algemeen klassement mikken al de kans moet geven om wat gaten te slaan. Dit zullen de enige kilometers in Wallonië zijn, want daarna gaat de race richting Vlaanderen.
 
Vlak en geplaveid
 
De tweede etappe wordt woensdag gereden tussen Blankenberge en Brugge over iets meer dan 100 km, bestaande uit een parcours van 10 km vóór een circuit van 25 km rond Brugge, dat geen moeilijkheden kent. De snelste renners in het peloton moeten kunnen winnen.
 
De Ronde van België heeft donderdag weer een omloop te pakken, maar het profiel zal niet hetzelfde zijn als de dag ervoor. Het circuit van 27,5 kilometer wordt 5 keer gereden en bevat twee moeilijkheden, de Congoberg en de Steenhoutberg, en twee kasseistroken.
 
De apotheose van Geeraardsbergen
 
Geraardsbergen zal op vrijdag het toneel zijn van de laatste etappe en wie Geraardsbergen zegt, zegt zijn beroemde muur die van de Ronde van Vlaanderen een legende heeft gemaakt. De finish zal worden beoordeeld op de top na 102 kilometer, waaronder 3 passages over de Bosberg en twee andere over de verschrikkelijke Muur van Geraardsbergen.
 
Hoewel we nog niet weten wie de Duitse Mieke Kröger, de laatste winnares in 2019, zal opvolgen, is één ding zeker: diegene die zal zegevieren zal heel sterk zijn na deze vier intense dagen!