Italië versoepelt de coronamaatregelen in verschillende regio's: die gebieden vallen vanaf volgende week ook in de witte zone, waar de minst strenge maatregelen gelden. Ook de regels voor het toedienen van het AstraZeneca-vaccin wijzigen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Roberto Speranza gezegd.
Het gaat onder meer om de Noord-Italiaanse regio's Emilia-Romagna en Piëmont, de regio Lombardije met de metropool Milaan, de autonome provincie Trente, de regio Lazio met de hoofdstad Rome en de regio Apulië. In de witte zone zullen onder meer het nachtelijke uitgaansverbod en de beperkingen op buitenrestaurants worden opgeheven. Dat betekent dat de minst strenge coronamaatregelen zullen gelden voor de meerderheid van de mensen in Italië.

Minister van Volksgezondheid Speranza heeft ook meegedeeld dat het coronavaccin van AstraZeneca in Italië enkel nog aan mensen ouder dan 60 jaar wordt toegediend. Zo volgt Italië de aanbevelingen van zijn gezondheidsexperten. De dood van een jonge vrouw, die een paar dagen na een prik met het AstraZeneca-vaccin in het ziekenhuis overleed, zorgde voor opschudding in het land. Het overlijden wordt verder onderzocht, maar de gezondheidsexperten wezen er reeds op dat dergelijke situatie zeer uitzonderlijk is.

De Italiaanse coronacijfers gaan sinds vorige week de goede kant op: het aantal nieuwe besmettingen over zeven dagen is de voorbije week gedaald van 32 naar 26 gevallen per 100.000 inwoners. Italië telt in totaal 60 miljoen inwoners.