Legendarische matchen: Turkije doet Duitsland zweten tot laatste seconde op EK 2008

In juli 2008 bekampen Duitsland en Turkije elkaar in een symbolische halve finale op het EK. De Duitsers zouden uiteindelijk aan het langste eind trekken in een zenuwslopende partij.

Weinigen voorspelden Duitsland - Turkije als affiche in de halve finale van het EK in Zwitserland en Oostenrijk. Duitsland startte bij de buren als één van de grote favorieten aan het EK, terwijl Turkije eerder als outsider beschouwd werd.
 
Voor de Turken was het hun derde eindfase van een toernooi. Ze tonen het hele EK lang karakter en inzet. Ze stonden achter tegen Zwitserland, Tsjechië én Kroatië in de kwartfinales, maar slaagden er telkens in om de scheve situatie recht te zetten in de slotfase van de match. De Duitsers waren dus gewaarschuwd

Duitsland zwoegt

Op 25 juni speelden Duitsland en Turkije hun symbolisch duel. Symbolisch, gezien de gemeenschappelijke geschiedenis van beide landen. De wedstrijd had bovendien een bijzondere bijsmaak voor de twee miljoen Turken in Duitsland.
 
Ondanks het gehavende Turkse elftal, geplaagd door schorsingen en blessures, hadden de Duitsers moeite om hun spel te ontwikkelen. Tegenover hen leken Hamit Altintop en zijn ploegmaats energieker en meer gedreven. In de 22ste minuut was de goal van Ugur Boral niet eens onverdiend. Maar de Duitsers beten meteen terug: amper vier minuten later trof Bastian Schweinsteiger raak.
 
Het doelpunt gaf de Mannschaft vertrouwen. Duitsland nam langzaam maar zeker de bovenhand. Tien minuten voor affluiten kopte Miroslav Klose zijn land op voorsprong. Het leek de genadeslag voor Turkije, maar niets was minder waar. De Turken gaven niet af en werden in de 86ste minuut beloond voor hun vechtlust, toen Semih Sentürk de gelijkmaker scoorde.

Bevrijdende treffer van Lahm

Maar in dat dolle wedstrijdslot zouden de troepen van Joachim Löw het laatste woord hebben. In de laatste seconden van de reglementaire speeltijd scoort Philipp Lahm na een mooie een-twee met Thomas Hitzlsperger, waarop de laatste Turkse hoop vervliegt. Ideale aanleiding om nog eens die legendarische boutade van Gary Lineker vanonder het stof te halen: een match duurt 90 minuten en op het einde winnen de Duitsers.
 
Een dramatische ontknoping voor Turkije, dat met opgeheven hoofd het EK kon verlaten. Na de derde plaats op het WK in 2002, zette het team nu zijn beste EK-prestatie neer. Duitsland mocht een vierde EK-titel op zijn buik schrijven na verlies in de finale tegen Spanje.
 

Voetbal

Bekijk alles
Top