Krejcíková-Pavlyuchenkova: een onvoorspelbare finale op Roland Garros

Sport | In het vrouwelijke tenniscircuit zijn verrassingen legio, vermits de nivellering op het hoogste niveau een feit is en er geen absolute uitschieters zijn. Maar niemand die een cent had verwed op de vrouwelijke finale van Roland Garros tussen de Tsjechische Barbora Krejcikova, het nummer 33 van de wereld, en de Russin Anastasia Pavlyuchenkova, 32e op de wereldranglijst. Beiden raakten voordien nooit verder dan de kwartfinales op een grandslam. Subtoppers boven.

De tijd dat Monica Seles en Justine Henin nog de plak zwaaiden in het vrouwentennis en drie keer op rij Roland Garros wonnen, is ver vervlogen. Sinds de laatste titel van de Belgische leading lady in het tennis, in 2007, heeft geen enkele speelster de Franse grandslam twee keer op rij gewonnen. Enkel Maria Sharapova en Serena Williams hebben nog twee titels behaald, maar ze volgden elkaar op. De voorbije dertien jaar hebben elf verschillende tennissters het toernooi in Parijs gewonnen, en weldra zal een twaalfde triomferen op court Philippe Chatrier.

Krejcikova, dubbele verrassing

Het leek er sterk op dat de Griekse Maria Sakkari dit jaar het sprookje van het toernooi zou worden. De 18e op de wereldranglijst realiseerde een ongelooflijk parcours, door zich achtereenvolgens te ontdoen van Elise Mertens, de finaliste van vorig jaar Sofia Kenin en titelverdediger Iga Swiatek. Haar sprookje eindigde in de halve finale tegen de bescheiden tennisnaam Barbora Krejcíková, na een episch duel dat beslecht werd met 9-7 in de derde set.

Als dubbelspecialiste kan Krejcíková heel wat adelbrieven voorleggen. Ze won Roland Garros en Wimbledon in 2018, en klom toen naar de nummer 1-postie op de wereldranglijst. In het enkelspel was het tot dusver een ander verhaal: in 2017 stond ze in de finale van het WTA-toernooi in Neurenberg, waarna ze 4 jaar moest wachten om een nieuwe finale te spelen, ditmaal in Dubai. Vorige maand behaalde ze op het gravel van Straatsburg haar eerste titel.

Op Roland Garros was Krejcikova nooit voorbij de achtste finales geraakt, maar desalniettemin heeft ze haar plaats in de finale dit jaar zeker niet gestolen. Op weg naar de finale versloeg ze Elina Svitolina, de vijfde van de wereld, de finaliste van 2018 Sloane Stephens en de jonge Amerikaanse groeibriljant Coco Gauff. Zaterdag krijgt ze een gouden kans om haar plaats in de tennisgeschiedenis op te eisen, ook al verloor ze veel energie in de halve finales in het enkel- én dubbelspel.

Pavlyuchenkova, voormalig wereldkampioene

Op haar 29ste speelt ook Anastasia Pavlyuchenkova haar allereerste grandslamfinale in het enkelspel, nadat ze toernooirevelatie Tamara Zidansek (WTA 85) klopte. Op haar pad versloeg ze het nummer 3, Aryna Sabalenka, de Wit-Russische Victoria Azarenka en de Kazachse Elena Rybakina. Met die laatste, in de kwartfinale, kende ze de grootste moeite. Ook zij haalde het uiteindelijk met 9-7 in een zenuwslopende derde set.

Toch is de finaleplaats van Pavlyuchenkova geen toeval. Ze won al 12 WTA-toernooien en bereikte al de kwartfinales op elke grandslam. In 2011 stond ze op de 13e plaats op de wereldranglijst, maar haar laatste titel dateert wel van 2018 in… Straatsburg. Ze werd in 2006 wereldkampioene bij de junioren en lijkt nu haar beste niveau te halen op haar favoriete ondergrond. Ze is dan ook de titelfavoriete op Roland Garros. Zien of ze die status kan waarmaken.

Volg de finale van Roland Garros bij de vrouwen tussen Barbora Krejcikova en Anastasia Pavlyuchenkova deze zaterdag vanaf 14u55 op Eurosport 1.