De Esports Integrity Commission heeft woensdag aangekondigd dat ze mogelijk bewijs heeft verzameld van frauduleuze weddenschappen die zouden hebben plaatsgevonden tijdens wedstrijden van de organisatie Akuma op het laatste RMR-evenement in de CIS-regio. Het is niet het eerste schandaal dat gelinkt wordt aan de ploeg, die onder vuur ligt sinds de beschuldigingen van bedrog.

Eén ding is zeker, de laatste editie van de EPIC League, één van de RMR-evenementen in de CIS-regio, heeft voor heel wat commotie gezorgd binnen de competitieve gemeenschap van Counter-Strike. De organisatie van het toernooi was allesbehalve top en er was geen onafhankelijke anti-cheat. Dat zorgde voor veel kritiek op een van de grootste evenementen in het Russischtalige gebied.

Sinds enkele dagen is het Akuma-team, voorheen Project X, een populair gespreksonderwerp. Het team behaalde op het evenement een onverwachte 3e plaats, wat een golf van vragen deed rijzen over het gebruik van sjoemelsoftware.

Maar sinds gisteren heeft de zaak Akuma een geheel nieuwe dimensie gekregen. De Esport Integrity Commission (ESIC) postte op Twitter een communiqué met een aantal verontrustende bevindingen. De waakhond van esports zou bewijzen hebben gevonden van mogelijke frauduleuze weddenschappen op wedstrijden van Akuma. Laten we duidelijk zijn: wedden op esports is volkomen legaal, zolang je geen enkele band hebt met een organisatie die aan de competitie deelneemt.

En dat is precies waar Oleksandr Shyshko, CEO van Project X, waaruit het Akuma-team is voortgekomen, van wordt beschuldigd. Hij wordt er inderdaad van verdacht op verschillende wedstrijden van zijn ploeg te hebben gewed. Hoewel de meeste beschuldigingen gebaseerd zijn op wedstrijden die doorgingen onder de Project X-vlag, en dus vóór maart 2021, zouden sommige weddenschappen geplaatst zijn tijdens de EPIC CIS League 2021, meer bepaald tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Virtus.pro. Dat duel in het bijzonder trekt veel aandacht van de waarnemers, omdat het team toen werd beschuldigd van valsspelen.

Aangezien ze geen jurisdictie heeft in de CIS-regio, heeft de ESIC alle nodige informatie doorgegeven aan Valve, dat verantwoordelijk zal zijn voor de eventueel opgelegde sanctie. En de uitgever kennende, kan de straf vrij streng zijn als de feiten worden bewezen. Intussen adviseert de ESIC alle organisatoren van toernooien om elk team te weigeren dat banden heeft met Oleksandr Shyshko of met meer dan 3 Akuma-spelers. Het team heeft ondertussen ook gereageerd, via zijn rifler Dmitriy “SENSEi” Shvorak. Die laatste verklaarde dat hij bereid is met de bevoegde autoriteiten samen te werken en ze alle bewijsmateriaal te verstrekken dat het team zou kunnen vrijpleiten.

Copyright afbeelding: ESIC & Valve