Toen Spielberg de zware taak op zich nam om 'Schindler's List' te maken, was Robin Williams er om zijn vriend en de hele filmploeg te redden.
Tijdens het maken van dit meesterwerk - Spielberg heeft ‘Schindler’s List’ trouwens al 25 jaar niet meer met geluid gezien - liep de topregisseur tegen een groot probleem aan: de crew en de acteurs werden overweldigd door het vreselijk zware onderwerp van de film, en hun moraal ging van dag tot dag achteruit. Niemand durfde te lachen op de set, wat Spielberg op een idee bracht: bel Robin Williams. De filmmaker en de komiek werden vrienden nadat ze samen hadden gewerkt aan de film 'Hook' in 1991. Toen Spielberg bezig was met de opnames van 'Schindler's List', een drama over de Duitse zakenman Oskar Schindler die 1200 Joden redde tijdens de Holocaust, was Williams er om zijn vriend te troosten met stand-upcomedy via de telefoon.
 
"Robin wist wat ik doormaakte. Eén keer per week, belde hij me op de afgesproken tijd. Hij wist precies hoe laat het was in Polen, hoe laat het was in San Francisco... en hij deed dan 15 minuten stand-upcomedy aan de telefoon, en ik moest dan hysterisch lachen omdat ik me van zoveel dingen moest bevrijden”, zegt Steven Spielberg. De regisseur zette de trouwens de telefoon op luidspreker, zodat de hele filmploeg zich kon ontspannen.
 
Maar dat is nog niet alles. De crew verklaarde ook dat ze veel tijd doorbrachten met het kijken naar afleveringen van 'Saturday Night Live' om het vol te kunnen houden. Voor Spielberg was de beproeving nog zwaarder, omdat hij ook nog elke avond na zijn werkdagen de laatste hand moest leggen aan zijn film ‘Jurassic Park’, die hij eerder dat jaar had opgenomen.
 
Afstudeerwerk
 
Het emotioneel uitputtende proces van het maken van de film loonde voor Spielberg: hij won een Oscar voor Beste Film en Beste Regisseur. Hij maakte van de gelegenheid ook gebruik om de film te presenteren als zijn afstudeerwerk – Spielberg had zijn studies gestopt omdat zijn carrière een hoge vlucht nam. Uiteindelijk behaalde hij op 55-jarige leeftijd zijn diploma Film Arts aan de Long Beach University. Normaal moest hij een film van minstens 12 minuten indienen, Spielberg presenteerde een meesterwerk van 3 uur en 15 minuten ...
 
‘Schindler's List' is beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. Naar de Proximus VOD-catalogus? Druk op de ‘On Demand’- of ‘Shop’-knop van je afstandsbediening, of ga rechtstreeks naar de VOD-catalogus online!