‘The Handmaid’s Tale’: hoe de serie tot het schrijven van een nieuw boek leidde

Films | De populaire reeks ‘The Handmaid’s Tale’ komt binnenkort met een vierde seizoen op de proppen. In avant-première te bekijken in de catalogus van Proximus Pickx. Voor zij die niet kunnen wachten, is er echter ook al het vervolgverhaal in boekvorm.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Hoe de tv-reeks van ‘The Handmaid’s Tale’ tot het schrijven van een nieuw boek leidde

In 1984 woont de Canadese schrijfster Margaret Atwood in Oost-Berlijn. Het grauwe decor van de Koude Oorlog daar inspireert haar tot het schrijven van ‘Het verhaal van de dienstmeid’, originele Engelse titel: ‘The Handmaid’s Tale’. Een dystopische roman in de lijn van een klassieker als ‘1984’ van George Orwell.

Een intrige dat zich afspeelt in het hart van de religieuze gemeenschap van de Gilead. Zij plegen een staatsgreep om zo de drastische daling van geboortecijfers om te draaien. De laatste vrouwen die in staat zijn om kinderen voort te brengen worden opgesloten en als seksslavinnen gebruikt door welgestelde families, om op die manier het voortbestaan van onze menssoort te garanderen. Het hoofdpersonage Offred (June), een van de ‘dienstmeiden’, vertelt haar afschuwelijke verhaal van foltering, spionage en andere wanpraktijken. Alles in naam van de fertiliteit.

Het verhaal kende vele adapties, maar het was pas met de tv-reeks ‘The Handmaid’s Tale’ dat het een wereldwijd succes werd. Tussen het boek en de tv-serie bestaan er echter behoorlijk wat verschillen. Het boek is gebalder en vooral mysterieuzer, waarbij we minder te weten komen over motieven van het hoofdpersonage. De tv-reeks gaat daarin een pak verder en voegt vele details toe. Het zette bedenkster Margaret Atwood zelfs aan tot het schrijven van een nieuwe roman: ‘The Testaments’ verschijnt zo 34 jaar na het origineel.

Getuigenissen

De fans van de tv-serie zullen alvast verheugd zijn dat die nieuwe (vervolg)roman elementen overneemt uit de audiovisuele versie. 'The Testaments' neemt je mee naar vele jaren na die weerzinwekkende feiten en verweeft beide verhaallijnen netjes in mekaar. Zonder contradicties. Zoals de titel al weggeeft betreft het hier drie getuigenissen, drie personages die afzonderlijk van elkaar hun relaas doen van het hele Gilead-tijdperk.

Het zijn geen onbekende namen die als getuige optreden. Zo is er Tante Lydia, die in de eerste roman amper aan bod komt, maar in deze opvolger alle ruimte krijgt die ze verdient. We leren dat ze mee aan de basis ligt van de Gilead-gemeenschap en het systeem van onderwerping dat die religieuze fanatici installeerden. Via diverse flashbacks leren we de wreedste onder de ‘tantes’ beter kennen en zien we hoe haar overlevingsinstinct gaandeweg evolueert naar een religieus fanatisme.

De twee overige getuigenissen komen van personages die niet of amper bestonden in de originele versie. De dochter van June bijvoorbeeld, Hannah, later Agnès geworden. In ‘The Testaments’ blijkt ze Gilead nooit verlaten te hebben. Wel integendeel, ook zij blijkt haar wreedaardigste kant ontdekt te hebben en ze ambieert niet minder dan de nieuwe Tante Lydia te worden.

Tenslotte is er Daisy, een vrolijk en vrij meisje dat in Canada opgroeit, maar wiens leven op het punt staat drastisch te veranderen. Om de pret niet te bederven, willen we hier niet meer verklappen, maar wie zich graag nog wat langer onderdompelt in de wereld van ‘The Handmaid’s Tale’ kunnen we slechts één tip geven: lees ‘The Testaments’ en kijk naar het vierde seizoen op Proximus Pickx!

Bekijk het vierde seizoen van ‘The Handmaid’s Tale’ nu dankzij onze catalogus Movies & Series. Toch nog een opfrisbeurt nodig? Je kan er ook de drie vorige seizoenen herbekijken! Ontdek het volledig aanbod van Movies & Series via de tv-optie ‘All Stars’ van Proximus Pickx!  

Lees hier alles over 'The Handmaid's Tale':

Een terugblik op de voorbije drie seizoenen van The Handmaid’s Tale!
Wat heeft seizoen 4 van 'The Handmaid's Tale' volgens de trailer voor ons in petto?
Hoe Elisabeth Moss een begrip werd door 'The Handmaid's Tale'
Hoe de serie 'The Handmaid's Tale' een feministisch symbool werd
Deze beroemdheden zijn dol op ‘The Handmaid’s Tale’
Vijf verschillen tussen de serie en het boek van ‘The Handmaid’s Tale’
Van ‘Gilmore Girls’ tot ‘The Handmaid’s Tale’: de opkomst van Alexis Bledel
Deze anekdotes zullen je kijk op 'The Handmaid's Tale' veranderen
Een terugblik op de vier meest inspirerende vrouwen in ‘The Handmaid’s Tale’
Waarom 'The Handmaid's Tale' zo angstaanjagend is
De geheimen achter de plot van 'The Handmaid's Tale'
'The Handmaid's Tale': deze liedjes versterken de plot van de serie

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top