De Russin Anastasia Pavlyuchenkova (WTA 32) heeft zich als eerste geplaatst voor de finale op Roland Garros. Ze staat voor het eerst in haar carrière in de eindstrijd van een grandslamtoernooi.
De 29-jarige Pavlyuchenkova, die 12 WTA-titels op haar palmares heeft, versloeg op het Court Philippe-Chatrier de zes jaar jongere Sloveense Tamara Zidansek (WTA 85) in twee sets: 7-5 en 6-3 na 1 uur en 34 minuten. Beide speelsters stonden voor het eerst tegenover elkaar.

Pavlyuchenkova en Zidansek leken op weg naar een tiebreak in de eerste set, nadat ze elk twee keer hun opslagspel hadden ingeleverd. Bij 6-5 lukte de Russin echter nog een break. Ook in de tweede set ging Pavlyuchenkova drie keer door de service van Zidansek, zelf moest de Russin twee keer haar opslagspel afstaan.

In de finale neemt Pavlyuchenkova het op tegen ofwel de Griekse Maria Sakkari (WTA 18) ofwel de Tsjechische Barbora Krejcikova (WTA 33), die elkaar later op de dag in de ogen kijken. Geen enkele van de vier halvefinalisten schaarde zich eerder bij de laatste vier op een grandslamtoernooi.